Klimaatverandering zet boeren in Salomonseilanden onder druk

20130711-solomons-climate-main-1[foto: IFRC]

Silas Kere (48) kan zich ondertussen wel een expert op het gebied van klimaatverandering noemen. Zijn leven lang houdt hij zich bezig met het zoeken naar oplossingen om zijn gemeenschap aan te passen aan de veranderende weersomstandigheden.
Kere woont in het dorpje Ghatere op een eiland in het westen van de Salomonseilanden. Het dichtstbijzijnde stadje ligt een uur durende boottocht ver. In het dorp wonen 1.000 mensen. Er zijn geen wegen, geen auto's en geen tv's. De meeste families zijn afhankelijk van het verwerken van gedroogde kokosnoot en een beetje landbouw.

"Vroeger wisten we welke gewassen we konden planten en wanneer, maar nu regent het wanneer het droog zou moeten zijn", vertelt Kere. "Ook regent het veel harder. De seizoenen zijn in de war en onvoorspelbaar. Het is ook veel warmer dan vroeger."

De extreme regenval en intense hitte veroorzaken veel problemen voor de lokale boeren. Opbrengsten zijn gedaald en gewassen zijn gevoelig voor schimmelinfecties en meeldauw. Pepilyn kon vroeger 20 kilo zoete aardappelen oogsten van drie knolheuvels. Nu moet ze tien terpen uitgraven om 5 kilo te vinden.

"We reisden vroeger naar de stad om onze groenten te verkopen. Zo verdienden we ons brood", zegt Pepilyn. "Nu houden we niet genoeg over om te verkopen. Onze opbrengsten zijn de laatste twintig jaar gehalveerd. We moeten veel harder werken en meer planten dan vroeger."

Kere experimenteert samen met Pepilyn en andere leden uit zijn gemeenschap met nieuwe landbouwtechnieken en planten. Met vallen en opstaan zoeken ze naar nieuwe manieren om voedsel te verbouwen in de veranderende weersomstandigheden.

 

 

Klimaatverandering

Een geslaagd experiment zijn moestuintjes in afgedankte, houten kano's. Deze werden gevuld met een gezonde mengeling van grond en compost. De gemeenschap kampt met een verhoogd waterpeil waardoor de grond sneller oververzadigd is. Kere bedacht daarom de verhoogde moestuinbedden, zodat de gemeenschap toch groenten kan kweken.

De directe gevolgen van de klimaatverandering in Ghatere worden verergerd door de dreiging van natuurrampen. Sinds 2009 beheert Ogier Kiko, Rode Kruisverantwoordelijke in Gizo, een programma dat zich richt op aanpassing aan de klimaatverandering en risicovermindering voor rampen.

"De impact van klimaatverandering en natuurrampen hangen nauw samen", aldus Kiko. "De stijging van het zeeniveau is zeer zorgwekkend voor deze kustgemeenschappen. Ghatere heeft daarnaast een hoog risico op tsunami's, aardbevingen en andere natuurrampen."

Het Rode Kruis zet zich in om deze gemeenschappen te helpen. Een eerste stap was het opstarten van een rampencomité in de dorpen. Daarna voerde men een analyse uit naar de kwetsbaarheid en capaciteiten om de risico's in kaart te brengen.

Vervolgens richtte het Rode Kruis een evacuatiecentrum op en werd er een rampenplan opgesteld. Het Rode Kruis bouwde een zeemuur die de gemeenschap beschermt tegen getijdenschommelingen. Ook werd er een radiosysteem opgestart in de lokale ziekenpost waardoor communicatie met het hoofdziekenhuis in Gizo mogelijk werd.

"Het is belangrijk om op verschillende niveaus het probleem aan te pakken", zegt Kiko."We hebben bijvoorbeeld ook een noodstock opgezet, met onder andere tenten en jerrycans."

Ook Kere blijft zoeken naar oplossingen. "Voedselveiligheid is mijn grootste bezorgdheid. Zo herintroduceerden we vergeten gewassen die beter resistent zijn tegen insecten. Soms grijpen we dus terug naar oude gewoontes om onze huidige problemen aan te pakken."

Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel