Kwijtschelding schulden Haïti: help ons het IMF onder druk te zetten

Terwijl de buitenlandse hulp aankomt in Haïti, moet Haïti zelf geld afstaan aan het IMF.  Het IMF moet de schulden van Haïti kwijtschelden en in plaats van nieuwe leningen giften ter beschikking stellen: De schuld van Haïti. Aanbod nieuwe IMF-lening is pervers

11.11.11 is teleurgesteld in de recente beslissing van de raad van bestuur van het het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met betrekking tot Haïti. De raad van bestuur besliste om een lening toe te staan van 102 miljoen $. De totale schuld van Haïti bij het IMF zal nu oplopen tot 250 miljoen $. De raad van bestuur repte met geen woord over de beloofde schuldkwijtschelding.
Daarom is het van het grootste belang om de druk op het IMF hoog te houden en doen we een oproep om een aantal online petities te ondertekenen:

Help ons het IMF onder druk te zetten en teken de petitie op:


Op 14 januari 2010 kondigde het IMF aan dat het in het kader van de ramp in Haïti een extra lening van 100 miljoen $ zou geven. Maar het is pas na verontwaardigde internationale reacties van ngo's, waaronder 11.11.11 en andere actoren, dat het op 20 januari liet verstaan dat het de inspanningen voor schuldkwijtschelding van Haïti zou ondersteunen.

Op 27 januari keurde de raad van bestuur een bijkomende lening binnen het kader van het huidige programma goed, maar over de schuldkwijtschelding is geen woord terug te vinden. Dit programma legt wel een aantal economische conditionaliteiten aan het land op, zoals een stijging van de elektriciteitstarieven en een bevriezing van de lonen in de overheidssector.

11.11.11 is lid van het Europese schuldenlastnetwerk en we hebben een gezamenlijke reactie op de recente beslissing van de raad van bestuur geformuleerd. Lees hier hetuitgebreide standpunt. Het werd onder meer onderschreven door Broederlijk Delen en 11.11.11.

Deel dit artikel