Lampedusa: het eiland dat geen rust kent

rode_kruisvrijwilligers_in_lampedusaIedere dag arriveren nieuwe vluchtelingen op het Italiaanse eiland Lampedusa. Het eiland is overladen met migranten. Momenteel werken er 23 Rode Kruisvrijwilligers dag en nacht om de massale vluchtelingenstroom op te vangen.

“Het zijn hier erg hectische omstandigheden. Alles verandert heel snel, dus we moeten onszelf zeer flexibel opstellen”, vertelt Anna Matteoni, het hoofd van het Italiaanse Rode Kruisteam op Lampedusa.

Meer en uitgebreide medische hulp was noodzakelijk om de duizenden migranten te helpen. Zo richtte het Rode Kruis zopas in de haven een nieuwe medische post op. 400 à 600 migranten zoeken elke dag hulp in de medische centra. De zes dokters en zes verpleegkundigen werken de klok rond.

Ook de opvangcentra op het eiland bieden onderdak aan veel meer migranten dan ze aankunnen. De vele vluchtelingen kamperen in barre omstandigheden op het eiland. Ze hebben weinig of geen voedsel, water, onderdak en dekens.

“Kijk eens waar we slapen, in wat voor omstandigheden we leven”, vertelt een Tunesische migrant. “Er moet iets gedaan worden voor ons. Zo kan het niet verder. Er is geen eten, geen water en er zijn geen sanitaire voorzieningen. We hebben niets.”

De migranten blijven arriveren en hebben elk een eigen verhaal te vertellen. Onder de vluchtelingen zijn er ingenieurs, advocaten, professionele voetballers enzovoort. Allen zitten ze met dezelfde vragen: Wat gaat er gebeuren? Waar gaan we heen? Wanneer kunnen we vertrekken?

“Ik was een bakker in Djerba”, vertelt Waled met een enorme glimlach. “Ik werkte voor een Zwitserse kok, maar dat is nu verleden tijd. Ik heb geen werk meer. Ik droom ervan naar Zwitserland te verhuizen en er te werken als bakker. Ik ben er zeker van dat mijn toekomst daar rooskleuriger is.”

De Italiaanse regering besliste onlangs om de migranten te verhuizen naar verschillende plaatsen in Italië. Zo werd de druk op het kleine eiland een beetje verlicht. Maar elke dag arriveren nieuwe boten met nieuwe vluchtelingen op Lampedusa en begint het werk helemaal van voren af aan.

Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel