Landbouwsubisidies door G8 dragen bij tot crisis WTO, zegt Oxfam-Wereldwinkels.

Terwijl leiders van de G8 proberen om de onderhandelingen over de WTO opnieuw op gang te trekken, blijven Europa en de Verenigde Staten in hun landbouwbeleid de grote boeren bevoordelen. Het huidige systeem van landbouwsubsidies van EU en VS maakt rijken rijker zegt Oxfam-Wereldwinkels.

Nieuwe cijfers van de Europese commissie tonen aan dat in 2004 28,2 miljard euro werd betaald aan directe subsidies op een totaal landbouwbudget van 45,6 miljard. De 7 procent grootste Europese producenten namen meer dan de helft van het bedrag voor hun rekening.

De 2460 grootste producenten kregen van de EU gemiddeld 524.000 euro subsidies.

In Belgiƫ kregen 12,5 procent grootste producenten 49,5 procent van het bedrag. 10 boeren kregen samen 2,2 miljoen euro.

Ook de Verenigde Staten voeren een beleid gericht op de grootste producenten. De 10 procent grootste producenten krijgen meer dan 72 procent van de subsidies in 2005, terwijl 60 procent van alle boeren geen enkele steun krijgen.

Volgens Oxfam-Wereldwinkels zijn het deze onrechtvaardige subsidies die bijdragen aan de huidige crisis van de onderhandelingen binnen de WTO. Deze cijfers tonen volgens Oxfam-Wereldwinkels duidelijk aan dat het Europese en Amerikaanse landbouwbeleid niet gericht is op kleine boeren en plattelandsontwikkeling. Dit subsidiesysteem blijft zorgen voor overproductie en dumping, met nadelige gevolgen voor kleine boeren en plattelandsontwikkeling in noord en zuid.

Ontwikkelingslanden waren bereid deel te nemen aan de Doha-ronde omdat hen beloofd was dat men dit probleem zou wegwerken. Maar wat de EU en de VS nu voorstellen zou het probleem alleen nog erger maken. En daarom weigeren de ontwikkelingslanden nu een akkoord binnen de WTO. De huidige voorstellen van de EU en de VS zouden hen toelaten hun landbouwsubsidies te doen toenemen van 22,9 tot 36 miljard dollar voor de EU en voor de VS van 19,6 tot 22,5 miljard dollar.

80 procent van de bevolking in ontwikkelingslanden leeft van de landbouw. Het huidige subsidiebeleid van de EU en de VS berooft deze mensen van de kans op een menswaardig inkomen.

Landen moeten het recht hebben hun eigen landbouwbeleid te bepalen. Landbouwsubsidies mogen niet leiden tot dumping en moeten in de eerste plaats gericht zijn op de bevordering van duurzame productie en consumptie, stelt Oxfam-Wereldwinkels.

 

Deel dit artikel