Libië: gevaar voor burgers van niet-ontplofte munitie

Libische burgers in gevaar
11_c_icrc_-_screenshot_footageLibische burgers worden in vele plaatsen blootgesteld aan de gevaren van niet-ontplofte of achtergelaten explosieven, zoals in Ajdabiya, Misrata en Benghazi, waar intense gevechten hebben plaatsgevonden. Afgelopen dagen zijn vooral verwondingen gemeld die kinderen hebben opgelopen.

Bovenop de onzekerheid over de evolutie van de gevechten zijn veel mensen in Ajdabiya niet in staat om terug te keren naar hun huizen vanwege de dreiging van de niet-ontplofte munitie. Het gaat daarbij onder meer om raketten, granaten en mortieren. Ze kunnen overal in woonwijken worden aangetroffen, zelfs in tuinen, binnen in woningen of in openbare gebouwen.


ICRC gestart met ontruiming

11_c_icrc_-_clustermunition_clearance"Op 3 mei zijn we begonnen met het ontruimen van gevaarlijke explosieven in delen van Ajdabiya", aldus Herby Elmazi, ICRC-afgevaardigde belast met de ontruiming. "Dit is het begin van een blijvende inspanning om het gevaar te beperken voor de burgerbevolking wiens woongebied wordt getroffen door wapens. Deze inspanning zal hopelijk in de nabije toekomst worden uitgebreid tot het door hevige gevechten geteisterde Misrata." Deskundigen markeren de meest getroffen gebieden alvorens te starten met de veilige ontruiming of deactivering van de gevaarlijke explosieven. "Het ICRC is de enige organisatie met een volledig operationeel team dat momenteel in staat is om dit soort explosieven in Libië te ontruimen," voegde Elmazi toe.
Het ontruimingsteam van het ICRC opereert in nauwe samenwerking met de Libische Rode Halve Maanvrijwilligers. Zij spelen een essentiële rol bij het bepalen welke gebieden in Ajdabiya getroffen zijn en bezorgen deze informatie vervolgens aan het ontruimingsteam.


Bewustmakingsactiviteiten

11_c_icrc_movie_-_weapon_contaminationHet ICRC lanceerde ook een campagne om de bewustwording onder burgers te bevorderen rond de risico's van niet-ontplofte munitie. In samenwerking met de Libische Rode Halve Maan organiseren zij informatiebijeenkomsten en verspreiden zij posters en folders om de bevolking te waarschuwen.

Een gespecialiseerde ICRC-afgevaardigde gaf ook presentaties over de beginselen van het internationaal humanitair recht aan meer dan 600 wapendragers in de gebouwen van de Libische gewapende oppositie in Benghazi. Daarnaast heeft een juridisch adviseur van het ICRC workshops verzorgd, eveneens in Benghazi, over de regels van het internationaal humanitair recht aan rechters, advocaten, hoogleraren en universiteitsstudenten.


Bekijk de nieuwe ICRC film 'Weapon contamination' over deze problematiek.

Deel dit artikel