Libië: onlusten treffen burgersHet Internationale Rode Kruiscomité en de Libische Rode Halve Maan, een zustervereniging van Rode Kruis-Vlaanderen, zijn bezorgd over de aanhoudende gevechten in de stad Sabha en de regio Kufra. Ze roepen op om gewonden en burgers te sparen.
Tientallen mensen stierven of raakten gewond sinds het geweld twee weken geleden losbarstte. "We roepen de strijdende partijen op om gewonden aan beide zijden van het conflict onmiddellijke toegang te verlenen tot de gezondheidszorg", zegt Ramy Saliba, hoofd van de Internationale Rode Kruisdelegatie in Sabha.

"Er werd de voorbije dagen af en toe gevochten in de buurt van een ziekenhuis. Toch is het enorm belangrijk dat gezondheidsfaciliteiten en medische hulpverleners gespaard blijven van het geweld."

Door de opflakkering van het conflict is de toegang tot de gezondheidszorg veel moeilijker geworden voor de bevolking. Ziekenhuizen kampen met bevoorradingsproblemen. "Alle ziekenhuizen staan onder grote druk. Medisch personeel rukt niet altijd uit om gewonden te helpen uit vrees voor eigen leven", aldus Fawzi Azowai van de Libische Rode Halve Maanvereniging. "Vrijwilligers van de Rode Halve Maan in Sabha werken in extreem moeilijke omstandigheden om de gewonden en doden op te halen."

Door het geweld zijn de luchthavens gesloten en komen de bevoorradingen in de problemen. Er zijn al brandstoftekorten en ook de voedselvoorraad slinkt.

Het Rode Kruis en Rode Halve Maan levert, in samenwerking met het ministerie van Gezondheid, chirurgische materialen aan het ziekenhuis in Murzuq waarmee 50 gewonden geopereerd kunnen worden. Vorig jaar organiseerde het internationale Rode Kruis vier seminaries voor chirurgen over traumamanagement en wapengerelateerde verwondingen. Ook Rode Halve Maanvrijwilligers krijgen regelmatig bijscholingen over de gevaren van explosieve overblijfselen.

Het Rode Kruis bezoekt daarnaast ook gevangenen en helpt het contact herstellen tussen familieleden die elkaar door het conflict uit het oog zijn verloren en geeft vorming aan militairen over het internationaal humanitair recht.

 
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel