'Man van het volk' aan het roer van Indonesië

Indonesia verkiezingen

Na een lange en slopende campagne die tot op het einde razend spannend bleef, is de kogel door de kerk, of mogen we schrijven ... door de moskee. Op 22 juli riep de Indonesische kiescommissie (KPU) Joko 'Jokowi' Widodo en Jusuf Kalla uit tot de winnaars van de presidentsverkiezingen van 9 juli. Eind oktober beginnen ze eraan en verwacht het Indonesische volk dat ze hun gemaakte beloftes inlossen.


 

De uitdagers, die het de twee winnaars tot aan de meet erg moeilijk hebben gemaakt, zijn ex-generaal Prabowo en zijn running-mate Hatta Rajasa. In Indonesië moeten presidentskandidaten zich aandienen als een koppel. Daardoor is, naast de opmerkelijke overwinning van de 'bescheiden' Jokowi, ook de herverkiezing van Kalla een feit. Het wordt zijn tweede ambtstermijn als vicepresident, nadat hij van 2004 tot 2009 aan de zijde stond van de huidige president Yuduyono.

Money-politics

Maar alle ogen waren tijdens de campagne gericht op het duel Jokowi – Prabowo. Het werd een pittig duel dat beide kandidaten tot een grondige bijsturing van hun politiek profiel noopte. Jokowi moest als 'man die dicht bij het volk staat' bewijzen dat hij voldoende ervaring en grinta had als staatsman. Terwijl Prabowo zich aandiende als de man van het establishment die de nationale belangen met hand en tand zou verdedigen.

Tot aan het begin van de campagne had Jokowi een straat voorsprong, maar door middel van een opzienbarende campagne, de steun van vele media, zijn presence als spreker en 'money-politics' - het uitdelen van kleine sommen geld in volksbuurten – slaagde Prabowo er toch in de campagne spannend te maken.

Juridisch staartje?

Prabowo probeerde tot net voor de bekendmaking van de verkiezingsresultaten stokken in de wielen te steken. Hij dweepte met de resultaten van onbetrouwbare exitpolls om zijn overwinning te claimen, dreigde met sociale onrust, een lange procedurele veldslag, het laten ongeldig verklaren van de stembusgang, enz.  Maar uiteindelijk bleef de KPU trouw aan haar timing en werd Prabowo de woestijn in gestuurd.

Een belangrijk element hierbij was de rol van tienduizenden vrijwilligers uit beide kampen die het tellen hadden gemonitord en nergens grote fraude hadden vastgesteld. Er groeide dan ook consensus dat de stembusgang niet ideaal was verlopen, maar dat het verschil van acht miljoen stemmen tussen de twee niet het resultaat was van fraude maar een goede weergave was van de machtsverhoudingen. Of tovert Prabowo nog een juridisch staartje uit zijn hoed? In principe heeft hij na de officiële bekendmaking van de verkiezingsuitslag nog drie dagen om verzet aan te tekenen. Maar het feit dat een belangrijke ex-jurist zijn team net verlaten heeft speelt niet in zijn voordeel.

Ter zake

Voor Jokowi begint nu pas het serieuze werk. Hij heeft beloofd  een kabinet aan te stellen dat zal regeren als een team, en niet als een groep individuen. Het wordt dus uitkijken naar de invulling van de postjes en vooral naar de reactie daarop van de partijbonzen (PDIP) en de coalitiepartners.

Hij zal ook werk moeten maken van de beloftes die hij maakte over landhervorming, het oplossen van landconflicten, een strenge aanpak van de corruptie, een meer inclusieve groei en een betere publieke dienstverlening. In Jakarta introduceerde hij reeds een smartcard waarmee de armsten recht krijgen op gratis onderwijs en gezondheidszorg, zonder dat ze daarvoor steekpenningen moeten betalen, en beloofde hij dit systeem uit te breiden over het ganse land.  Ook mensenrechtenorganisaties hopen dat hij nu eindelijk komaf kan maken met de schendingen uit het verleden. Hiermee wordt verwezen naar de periode onder Suharto, toen in naam van de 'Nieuwe Orde' de repressie tegen opposanten en activisten hoogtij vierde.

Tegelijk zal Jokowi en een oplossing moeten zoeken voor het conflict met de mijnbouwbedrijven, die dreigen met een rechtszaak tegen de huidige toepassing van de mijnbouwwet.  

Gelukkig speelt de tijd in het voordeel van de toekomstige president. De huidige president blijft aan tot 20 oktober, voldoende tijd dus voor het nieuwe presidentiële team om zich grondig voor te bereiden en de puzzel in elkaar te doen passen.

Kris Vanslambrouck
@krisvsb
Verantwoordelijke 11.11.11-partnerwerking Azië

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel