Máxima Acuña vrijgesproken

peru maxima Acuna vrij [©Jorge Chávez Ortiz]

Net voor kerstmis sprak het Hof van Beroep in de Peruaanse provincie Cajamarca Máxima Acuña en haar familie vrij. In augustus waren ze veroordeeld tot meer dan twee jaar celstraf. Ze zouden zich illegaal grond hebben toegeëigend van het mijnbouwbedrijf Yanacocha. Maar het Hof van Beroep oordeelde dat ze onschuldig zijn en hun grond niet moeten verlaten. Een overwinning voor het bescheiden boerengezin.

De familie van Máxima Acuña werd sinds 2011 belaagd door het bedrijf Yanacocha. Hun perceel grond ligt immers in het concessiegebied van Conga, het nieuwste mijnproject van Yanacocha. Het bedrijf beweerde dat de Chaupes geen eigenaar zijn van het terrein en dat de familie geweld gebruikt heeft om het bedrijf van de grond te weren. Yanacocha spande een proces aan tegen vier leden van de familie Chaupe. Sindsdien werd het gezin geregeld bedreigd en hun eigendom vernield.

In augustus werden Máxima Acuña de Chaupe en haar familie tot 2 jaar en 8 maanden cel veroordeeld door de strafrechtbank van Celendín. Op de koop toe moesten ze aan Yanacocha een schadevergoeding van 5500 Peruaanse soles of 1500 euro betalen én de kosten van het proces op zich nemen.

De advocate van de familie  tekende echter beroep aan. Ze had een stevige case: er bestaat geen bewijs dat de familie geweld heeft gebruikt tegen het bedrijf, noch dat het terrein eigendom is van Yanacocha. Het Hof van Beroep van Cajamarca sprak de familie op 17 december vrij. De mensenrechtenorganisaties onder de 11.11.11-partners leverden een belangrijke bijdrage aan dit proces en kwamen jarenlang openlijk op voor de familie Chaupe-Acuña.

Máxima Acuña de Chaupe is uitgegroeid tot symbool van de strijd en weerstand tegen grote mijnbedrijven. De vrijspraak betekent ongetwijfeld een flinke duw in de rug voor vrouwen en mannen in heel Peru en zelfs over de landsgrenzen heen die dagelijks moeten strijd leveren tegen de vertrappelende macht van grote economische belangen.

Felien De Smedt

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels