Maxima Acuña dwingt groot Amerikaans mijnbouwbedrijf op de knieën

peru maxima acuna goldmanprize bis

Het Amerikaanse mijnbedrijf Newmont bergt zijn plannen voor de Conga-goudmijn op. Een belangrijke overwinning voor Máxima Acuña de Chaupe, een boerin die zich al jaren verzet tegen de komst van de mijn. Door haar onverzettelijkheid, en die van haar medestanders, dwong ze een groot Amerikaans mijnbedrijf op de knieën.

Ze ontvangt bovendien vandaag ook de prestigieuze Goldman Prize, de belangrijkste internationale prijs voor milieuactivisten.

De Conga-mijn moest een uitbreiding worden van de Yanacocha-goudmijn, de grootste van Latijns-Amerika. Maar het verzet van de lokale bevolking was groot. Nu blijkt dat Newmont Conga uit zijn reserves heeft geschrapt in het dossier dat het bedrijf jaarlijks moet voorleggen aan de Amerikaanse autoriteiten.

In zijn motivatie zegt Newmont dat het “in het huidige sociale en politieke klimaat niet denkt dat het Conga binnen afzienbare tijd zal ontginnen”.

Máxima reageert opgetogen. “ Wij zijn blij dat Newmont eindelijk de feiten onder ogen ziet en Conga opgeeft”, zegt zij. “Onze levensstijl en het zuivere water dat we daarvoor nodig hebben betekenen veel meer voor ons dan de goudmijn. We weten uit onze ervaring met de Yanacocha-mijn dat we ze niet allebei kunnen hebben, wat er ook beloofd wordt.

Newmont is de tweede grootste goudontginner ter wereld. In 2010 kwam het bedrijf met het project om Conga te ontwikkelen, naast de goudmijn Yanacocha. Het Conga-project bedreigde 4 bergmeren in de droge hooglanden van de Andes. In 2011 werd de mijnontwikkeling stopgezet - na aanhoudend protest van de gemeenschappen.


Máxima Acuña de Chaupe groeide uit tot het boegbeeld van het verzet tegen het Conga-mijnproject. Zij woont met haar gezin op grond die cruciaal is voor de mijnontwikkeling. Het bedrijf wilde haar daarom met alle middelen van haar grond zetten.

In december 2014 haalde Máxima gelijk voor de rechter, maar ook daarna hielden de pesterijen en bedreigingen niet op. Onlangs nog werd hun veld vernield. Toch bleef de familie Chaupe zich verzetten.

peru maxima metprijs

De Goldman-prijs beloont nu die gedreven inzet voor haar familie en voor de hele gemeenschap. Haar overwinning op de mijngigant is ook een teken van hoop voor alle gemeenschappen die vechten tegen mijnontwikkeling. Máxima is de winnares voor Latijns-Amerika.

Vorig jaar won Berta Cáceres de prijs. Die Hondurese activiste werd in maart 2016 vermoord omwille van haar activiteiten.

11.11.11 partners CooperAcción en Red Muqui (met name een van zijn lidorganisaties Grufides) zijn sterk betrokken bij de strijd van Máxima. Steun de partners van 11.11.11.

Omwille van verwerkingskosten, is het toegestane minimumbedrag € 10
11.11.11 DOOR:

Zie ook:

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels