"Melk naar derde wereld sturen is slecht idee"

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel wil de melk die betogende boeren nu al enkele dagen op hun velden weggieten laten omzetten naar melkpoeder en naar landen sturen die worden getroffen door hongersnood. "Dit lijkt misschien een nobel initiatief, maar het is een ronduit slecht idee", reageert Gert Engelen van Vredeseilanden. Beluister het fragment op Radio1.

"Onze boeren gieten hun melk immers niet zomaar weg", legt Engelen uit. "Het is een noodkreet om aandacht te vragen voor de problemen waar ze mee kampen, namelijk de onleefbare prijzen die ze voor hun melk krijgen."

De prijsproblematiek treft niet enkel de Europese boeren. Ook boeren in ontwikkelingslanden slagen er niet in een fatsoenlijk inkomen te verdienen met de verkoop van hun producten. "Bovendien krijgen zij ook nog eens af te rekenen met de met de zware en oneerlijke concurrentie van rijkere landen die hun producten met exportrestituties en landbouwsubsidies op de wereldmarkt brengen."

Het voorstel van Michel zal de catastrofe enkel groter maken, meent Vredeseilanden. "Afrikaanse melkboeren moeten sowieso al afrekenen met de concurrentie van goedkoop Europees melkpoeder. Als Michel nu ook nog eens gratis melkpoeder gaat opsturen, raakt de markt daar nog verder ontwricht. Want aan wie moeten de Afrikaanse melkboeren hun melk dan kwijt?"

Een veel betere oplossing om mensen in hongersnood te helpen, is dat het Wereldvoedselprogramma – de VN-organisatie die verantwoordelijk is voor voedselhulp – bij boeren in de regio melk en ander voedsel aankoopt. Zo worden de hongerigen gevoed met voedsel uit hun eigen streek en wordt tegelijk de lokale economie gestimuleerd.

Vredeseilanden testte deze aanpak samen met de Belgische Ontwikkelingssamenwerking al uit in Congo. "België is sindsdien een van de grote voortrekkers van deze politiek op internationaal niveau, tot grote tevredenheid van ontwikkelingsorganisaties. Onbegrijpelijk dus dat minister Michel nu met dit marktverstorende idee komt aandraven", besluit Gert Engelen.

Deel dit artikel