Memisa lanceert campagne tegen moedersterfte

In Afrika staan zwangere vrouwen meestal met één been in het graf


7182750
Twee tenten aan het Centraal Station van Brussel toonden het verschil tussen een bevallingskamer bij ons en in Afrika. De voorbijgangers en pendelaars werd gevraag: "Waar wil jij bevallen?" Daarmee lanceerde Memisa samen met Lieve Blancquaert hun jaarlijkse campagne die de aandacht wil trekken op
een verontrustend cijfer. Elk jaar verliezen 1 miljoen kinderen in het Zuiden hun mama.
Het verschil is duidelijk: in België kunnen vrouwen in goede omstandigheden bevallen. In Afrika is er vaak een tekort aan medicatie, materiaal en personeel. Dit veroorzaakt een hoge moedersterfte. Memisa vecht tegen moedersterfte. wil je weten hoe?  Bezoek dan onze website: www.memisa.be/moedersterfte


"Een moeder die sterft betekent niet enkel het verlies van een jonge vrouw, maar de ontwrichting van een hele gemeenschap", zegt fotografe Lieve Blanquaert, de meter van Memisa. Jaarlijks verliezen 1 miljoen kinderen hun moeder bij zwangerschap of bevalling, waarvan het grootste deel in zwart Afrika.

In rurale gebieden in Congo, waar Memisa het meest actief is, zijn er slechts 3 artsen per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: in België zijn dat er 3 per 1.000 inwoners. "Bij complicaties raken vrouwen niet tijdig bij de dokter. Bovendien hebben ze niet genoeg geld voor een keizersnede of verdovingen. Dokters worden zodanig slecht betaald dat ze ermee stoppen of naar de stad verhuizen", zegt Lieve Blanquaert, die in 2010 voor 'Vranckx' (Canvas) de documentaire 'Kraambed Congo' draaide.

"In de steden zijn er meer ziekenhuizen, maar het materiaal is verouderd en de kwaliteit van de opleidingen gaat achteruit", zegt Elies Van Belle, projectcoördinator bij Memisa. In samenwerking met 18 Belgische ziekenhuizen, zorgt Memisa voor complementaire vorming en medisch materiaal.

Lieve Blanquaert: "Het fundamentele probleem is armoede. Maar als het levensbegin goed verloopt, is al een belangrijke weg afgelegd." 

 

Armoede


In België is een bevalling meestal een blijde gebeurtenis. In de landen waar Memisa actief is, is dat vaak anders. Elke dag sterven wereldwijd 800 mama's aan de gevolgen van hun zwangerschap of bevalling.

Moedersterfte komt vaker voor in rurale gebieden en in de armste laag van de bevolking. Volgens cijfers van de WHO doet 99% van deze gevallen zich voor in ontwikkelingslanden. Elk jaar verliezen zo één miljoen kinderen hun mama. Dat is onaanvaardbaar.

Lieve Blancquaert, meter van Memisa: "Zwanger zijn en bevallen is in Afrika vaak een ongelooflijk groot risico. Veel te veel vrouwen laten er het leven. Veel te veel kinderen worden wees."

Als vijfde millenniumdoel is nochtans bepaald dat moedersterfte in 2015 met driekwart moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990. Dit blijft tot op vandaag onder de vijftig procent hangen, dus we hebben nog een lange weg te gaan. Memisa trekt daarom vandaag aan de alarmbel.

Ziekenhuizen en gezondheidscentra zijn in Sub-Sahara-Afrika vaak in slechte staat, hebben onvoldoende medisch materiaal en een voortdurend tekort aan medicijnen. Vaak bevallen vrouwen er op geïmproviseerde houten of verroeste verlostafels, in bouwvallige hutten in het donker of bij het schaarse licht van een petroleumlamp.


Wat doet Memisa

Als medische NGO wil Memisa de toegang tot de basisgezondheidszorg verbeteren. Door projecten te ondersteunen in vaak moeilijk toegankelijke gebieden zien we jaar na jaar verbetering. In de gezondheidszones waar Memisa actief is in DR Congo zijn bijvoorbeeld de medisch geassisteerde bevallingen gestegen van 71% in 2008 tot 79% in 2013.

"Memisa verdedigt als medische ontwikkelingsorganisatie in het Zuiden het recht op gezondheidszorg. Zwangere vrouwen moeten bij een gezondheidswerker terecht kunnen, medisch materiaal hoort aanwezig te zijn en urgenties moeten worden opgevangen. Een zwangerschap hoeft niet in een familiaal drama te eindigen. Medische hulp maakt dan het verschil tussen leven en dood." zegt Elies Van Belle, Medisch Adviseur en Projectcoördinator Memisa.

Memisa werkt met lokale mensen en ondersteunt bestaande gezondheidsstructuren. Investeren in voortdurende vorming van het personeel maakt de medische zorg kwalitatief beter. Memisa creëert samen met de bevolking en de medische teams een kader waarin ze op eigen kracht verder kunnen groeien. En dat werpt zijn vruchten af. In de zones waar Memisa actief is, zijn zo de prenatale consultaties gestegen van 77% in 2008 tot 85% in 2013.

"Ik heb met mijn eigen ogen gezien welk verschil Memisa maakt op het terrein", zegt Lieve Blancquaert. "De omstandigheden in de zones waar Memisa werkt zijn merkelijk verbeterd. Al staat een moeder in Afrika in vele gevallen nog steeds met een been in het graf."

Memisa werkt structureel vooral in DR Congo maar ook in Burundi, Benin, Mauritanië en India.

Memisa DOOR:

Deel dit artikel