Millenniumdoelstellingen: waar wachten we nog op?

De Vlaamse ngo-wereld zet de komende maanden alles op alles voor de Millenniumdoelstellingen. Het ambitieuze plan dat de regeringsleiders maakten om tegen 2015 armoede de wereld uit te helpen, ligt immers ver achter op schema.

2015 DE TIJD LOOPT, een breed platform van ngo's, laat zien dat de wereld nog altijd wacht op resultaat. Daarvoor lanceren we de campagne WACHT MEE.In het jaar 2000 besloot de VN in New York dat in 2015 een ambitieus lijstje doelen gehaald moest zijn: de Millenniumdoelstellingen. De politici beloofden dat tegen dan extreme armoede en honger zullen halveren, alle kinderen naar school gaan, we de verspreiding van ziektes als aids en malaria stoppen... Maar tien jaar later wacht de wereld nog altijd op resultaat.

Om een voorbeeld te geven: het aantal vrouwen dat sterft aan zwangerschap, zou met driekwart verminderd worden. Dat is hoog nodig, want nog altijd sterft een half miljoen vrouwen per jaar tijdens de zwangerschap, bevalling of kraamperiode. In Afrika daalde het aantal moedersterftes de afgelopen tien jaar niet significant: voor deze Millenniumdoelstelling werd dus geen vooruitgang geboekt. In Centraal-Afrika loopt er van elke zestien zwangerschappen nog altijd één fataal af.

In september van dit jaar komen de wereldleiders opnieuw bijeen in New York om over de Millenniumdoelstellingen te praten. 2015 DE TIJD LOOPT wil dat ze in actie schieten. Vandaar dat we de campagne 'Wacht Mee' lanceren.

We vragen iedereen te tonen dat we dringend zitten te wachten op actie van de politici. Dat kan door middel van een filmpje op de speciale website wachtmee.be. Een reeks BV's geeft het goede voorbeeld en toont in onze tv-spot dat ze meewachten. Het gaat onder andere om Roos Van Acker, Stef Wauters, Hadise en Guy Mortier.

Maar de actie vindt niet alleen online plaats. Op 11 september vindt op het Sint-Pietersplein in Gent de Wachtnacht plaats, een spectaculair evenement met onder andere veel live muziek en getuigenissen. Het precieze programma houden we nog eventjes geheim.

Contacteer ons voor meer informatie en interviews over de Millenniumdoelstellingen en de 'Wacht Mee'-campagne, of voor foto- en videomateriaal:

Deel dit artikel