Minder rampen maar meer schade

Met een totaal aantal van 570 rampen is 2011 het jaar met het minst aantal rampen van de afgelopen 10 jaar. Ook vielen er in het afgelopen jaar minder slachtoffers. De rampen kostten aan bijna 40.000 mensen het leven.

overstromingen-Thailand copyright-IFRC
overstromingen Thailand © IFRC
De jaren ervoor lag dit cijfer veel hoger. Zo kwamen bijvoorbeeld bij de aardbeving in Haïti in 2010 meer dan 200.000 mensen om het leven. De aardbeving en tsunami in Japan eisten in 2011, met 19.846 dodelijke slachtoffers, de meeste levens. Dit blijkt uit het Wereldrampenrapport van het Internationale Rode Kruis.
 

Meer schade

Rampen hebben in het afgelopen jaar 282 miljard euro aan schade aangericht. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2010. Japan is het hardst getroffen. Door de aardbeving en tsunami draait het land op voor bijna 60% van de totale schade in 2011. Het is, met een schade van 162 miljard euro, de duurste ramp van het afgelopen decennium. Andere rampen met een grote financiële impact in 2011 zijn de aardbevingen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch en de overstromingen in Thailand.

Natuurrampen

De meeste rampen, zo'n 336, zijn natuurgerelateerd. Overstromingen komen het vaakst voor. Daarna zijn orkanen en aardbevingen de grootste boosdoeners. In totaal werden bijna 200 miljoen mensen wereldwijd getroffen. Ook dat is minder dan de voorgaande jaren.

Overstromingen maken de meeste slachtoffers. Door rampenvoorbereidingsprogramma's probeert het Rode Kruis dit soort schade zoveel mogelijk te beperken. 

Migratie

Een ander gevolg van natuurgeweld is dat mensen massaal hun huis moeten verlaten. Volgens het Wereldrampenrapport zijn dat er op dit moment ruim 15 miljoen. Momenteel zijn er in totaal meer dan 72 miljoen mensen gevlucht omdat ze genoodzaakt zijn hun huizen te verlaten. Dat is meer dan 1 op 100 wereldburgers.

De belangrijkste oorzaken, naast (natuur) rampen, zijn conflict en geweld, vervolging of verhuizing door de aanleg van infrastructuur, zoals een spoorlijn of dam. Opvallend is dat vluchtelingen steeds vaker langdurig in steden verblijven in plaats van in vluchtelingenkampen.
 
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel