Mislukte oogsten in Gambia

Door de droogte kampen tienduizenden families in Gambia voor het eerst in 15 jaar met een gebrek aan voedsel en inkomen. De rijstoogst is gemiddeld 79% lager dan vorig jaar en de eerste gierstoogst daalde met 53%. Families zijn gedwongen om bezittingen en vee te verkopen. 

"De toekomst van mijn kinderen baart mij grote zorgen", zegt Mariama Barrow, een 40-jarige weduwe. "Ik kan hun schoolgeld niet betalen, of zelfs voldoende eten voorzien." Mariama staat helemaal alleen voor de opvoeding van haar zeven kinderen. Door de grote voedseltekorten moesten de kinderen hun opleiding staken. In plaats daarvan halen ze brandhout om te verkopen.

 

Dramatische dalingen

Mariama en haar familie woont in het district Kiang West in de Lower River regio in Gambia. Het is hier waar de bevolking het hardst getroffen is door slechte oogsten. Hoewel niet alle boeren kampen met mislukte oogsten, heeft de droogte toch een verwoestend effect op de meest voorkomende gewassen. De gemiddelde rijstoogst in Gambia is 79% lager dan voordien en de aardnootoogst is gezakt met 67%.

gambia-290Mariamaworkingn

Dramatische dalingen, zeker wanneer je weet dat de aardnoot een belangrijke bron van inkomsten betekent voor landbouwfamilies. In een normaal oogstjaar kan een doorsnee boerengezin met zijn rijstopbrengst drie tot zes maanden verder. De rest van het jaar overleeft de familie via de verkoop van aardnoten. 

 

Noodhulpoproep

Om toch inkomen te verwerven, verkopen families nu hun bezittingen en vee of overleven ze dankzij de verkoop van brandhout of door liefdadigheid.

Het Rode Kruis in Gambia lanceert nu een internationale noodhulpoproep om de getroffen bevolking te helpen.

Het ziet er namelijk niet uit dat de situatie snel zal verbeteren. Hoewel begin juni het plantseizoen is, moesten vele families het aan zich voorbij laten gaan. Ze hadden hun zaden opgegeten of verkocht om te overleven. Het Rode Kruis zal daarom zaden en meststoffen verdelen onder de meest kwetsbare bevolking.

 

Ondervoeding

De jonge kinderen zijn vaak de eerste slachtoffers van ondervoeding. Doordat Gambia het laatste decennium steeds goede oogsten had, is het aantal ondervoede kinderen veel lager dan in de andere Sahellanden. Het is nu erg belangrijk om de voedselvoorziening van Gambiaanse families veilig te stellen, zodat kinderen gespaard blijven.

Ook Mariama maakt zich zorgen over haar kinderen en over haar jongste dochters, Jamba (5) en Jainaba (3) in het bijzonder. "Wanneer er eten is, zorg ik ervoor dat de kleinsten genoeg te eten krijgen. Helaas lukt het me niet elke dag om een maaltijd te voorzien. Dat maakt me erg verdrietig, omdat ik weet dat ze voldoende voedsel nodig hebben om gezond te blijven."

foto: Hler Gudjonsson/IFRC

Deel dit artikel