Nieuw leven in kersvers Rode Kruisveldhospitaal

“Op het moment dat ze de moeder binnenbrachten, kwam het hoofdje van het kind er al uit”, vertelt de Finse Rode Kruisverpleegster Vivi Virvi over de geboorte van baby Katiana.

(c) IFRC - Mme Michaele Gideon, President of the Haitian Red Cross Society with day-old baby Katiana Josef who was born after an acute emergency caesarean in the new German/Finnish Red Cross hospital in Port-au-Prince  DUS NIET MOEDER MET KIND OP DE FOTOKatiana en haar moeder Katloue Josef hebben veel geluk gehad. Een dag vroeger en beiden zouden het niet gehaald hebben. Gelukkig was het Fins-Duitse veldhospitaal – waarvoor Rode Kruis-Vlaanderen naast een financiële bijdrage ook een aantal medewerkers levert – net een paar uur eerder geopend.

“De moeder was er na de bevalling heel slecht aan toe”, zegt Vivi. “Haar bloeddruk daalde erg snel en ze had ademhalingsproblemen.” Katloue verbleef negentig minuten in de operatiekamer en stortte toen opnieuw in. Ze kreeg zuurstof en een infuus toegediend om weer te kunnen stabiliseren. De vader wachtte ondertussen buiten met de baby.

Katiana, die drie broers en twee zussen heeft, moet nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven totdat haar moeder weer beter is. Daarna gaat ze naar het tijdelijke kamp waar haar familie leeft sinds de aardbeving.

(c) IFRC - Veldhospitaal in het voetbalstadiumHet veldhospitaal is gelegen in een voetbalstadium in de wijk Carrefour. Het heeft 120 bedden voor opnames. Daarnaast beschikt het over alles wat je van een gewoon ziekenhuis verwacht: twee operatiekamers met anesthesiologie, een afdeling inwendige geneeskunde, pediatrische en kraamzorg, sterilisatiekamers, X-ray-faciliteiten, een volledig functionerend laboratorium en een verloskamer.

Het ziekenhuis heeft een verbrandingsoven, een vuilnisophalingsdienst, een wasservice en een systeem voor drinkbaar water, zodat het geen belasting vormt voor de omringende gemeenschap.

Deel dit artikel