Onderdak nog steeds probleem voor half miljoen Haïtianen

haitiRuim twee jaar na de aardbeving in Haïti hebben duizenden families nieuw onderdak gevonden en hun levens weer heropgebouwd. Maar bijna een half miljoen Haïtianen leeft nog steeds in tentenkampen."Ik kijk er naar uit om weer in een echte wijk te wonen", zegt Fabienne Joseph (28). "Het leven in de tentenkampen is niet goed voor mijn zoon." Joseph leefde de voorbije twee jaar in een tent met haar man en zoontje nadat hun huurhuis in elkaar stortte tijdens de aardbeving. "Wanneer het regent, overstroomt onze tent", vertelt ze. "Het is hier niet veilig, iedereen kan zomaar binnenvallen en onze spullen stelen."

Huurwoning

Binnen enkele weken trekt Joseph en haar familie naar een huurwoning in Delmas 32 dankzij een woonbeurs van het Rode Kruis. Het huis bestaat uit twee kamers en kost 30.000 Haïtaanse Gourdes (544 euro) per jaar. "Verhuurders vragen hier om de huurprijs in een keer te betalen", vertelt Joseph. "Dat was voor ons onmogelijk."

Voor de aardbeving leefde naar schatting 80% van de mensen in de tentenkampen in een huurhuis. Voor velen is de voorafbetaling een onoverkomelijke som geld. Het Rode Kruis voorziet daarom woonbeurzen voor huurders, in combinatie met beurzen die het mogelijk maken om weer in een eigen inkomen te voorzien. (bekijk hier een getuigenis)

Helaas zijn veel huurhuizen nog steeds niet gerepareerd. "Het tempo van het aantal herstellingen moet omhoog", vindt Xavier Genot, onderdakcoördinator bij het Internationale Rode Kruis. "Degelijk onderdak verschaffen aan de vele mensen in de tentenkampen is nu onze topprioriteit."

Tijdelijke onderkomens

Naast het verlenen van woonbeurzen bouwt het Rode Kruis ook tijdelijke onderkomens. "Zo'n 100.000 families zijn gehuisvest in tijdelijke onderkomens, die beter bestand zijn tegen tropische stormen en de hitte", aldus Genot. "Tegelijkertijd blijkt het erg moeilijk om permanente huizen te herstellen of bouwen."

Het grootste obstakel is het vrijmaken van goede bouwgrond. Haïti heeft immers erg complexe wetten rond landeigendom. Toch is er de laatste 12 maanden grote vooruitgang geboekt. De totale kampbevolking is gedaald met tweederde. Het aantal choleragevallen is afgenomen en de helft van de 10 miljoen m³ puin is geruimd. Kleine ondernemingen bloeien op. Maar zal Haïti de komende maanden of zelfs jaren zijn tentenkampen kunnen sluiten?

Stadsontwikkeling

Het probleem van dakloze Haïtianen bestaat al langer dan de aardbeving in 2010. "De kans is groot dat tienduizenden mensen waarschijnlijk in de kampen blijven wonen", denkt Genot. "De Haïtiaanse overheid moet de kampen die waarschijnlijk permanent blijven, integreren in de stadsplanning en –ontwikkeling." Het Rode Kruis vraagt de overheid om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en alle spelers samen te brengen die kunnen meewerken aan de heropbouw.


Deel dit artikel