Onderwijs in Mogadishu komt opnieuw traag op gang

Geleidelijk gaan de scholen rond de Somalische hoofdstad Mogadishu opnieuw open. Tot voor kort vielen ze onder de controle van de extremistische groep Al Shabaab. Op de leerlingen zelf is het voorlopig nog wachten.

Elf van de zestien districten van Mogadishu waren in handen van Al Shabaab, moslimextremisten die banden met Al Qaeda hebben. In augustus werden de militanten van Al Shabaab verdreven uit de hoofdstad. Twintig van de achtenzeventig bestaande scholen in deze districten zijn opnieuw open sinds september.

"De scholen werden gesloten wegens dagelijkse vuurgevechten tussen Al Shabaab en regeringstroepen in deze gebieden sinds midden 2009", verklaart Sadeq Salaad van de ngo Formal Private Educational Network in Somalia (FPENS). "Het zijn er maar een twintig omdat er nog niet veel families naar hun huizen in de stad zijn teruggekeerd. Een ander groot probleem is dat veel scholen werden verwoest."

In Somalië staat FPENS in voor het beheer van de meeste scholen. De overgangsregering is daar nog niet toe in staat na jaren van oorlog. FPENS neemt de taak op zich sinds 1991, toen er een burgeroorlog uitbrak in het Oost-Afrikaanse land.


Verschillende leerplannen

Mujama Umul Qura, de grootste school van het district Boondheere met een capaciteit voor zesduizend leerlingen, ging als eerste opnieuw open in oktober. "Nog maar een vijfde van onze leerlingen zijn hier. We hopen dat de rest tegen januari arriveert", zegt schoolhoofd Sheik Hassan Mohamed Ahmed.

De school wordt geleid door de Internationale Islamitische Hulporganisatie en het leerplan verschilt van dat in andere scholen in het gebied, iets wat vaker voorkomt in Somalië. Minister van Onderwijs Ahmed Aideed Ibrahim wil de verschillende leerplannen herwerken tot één leerplan. "We hopen dat binnen de acht maanden te verwezenlijken", zegt hij aan IPS.

Hasna Abdulkader Farah, een moeder van vijf kinderen, zegt dat zonder het conflict twee van haar zoons vorig jaar afgestudeerd zouden zijn aan de middelbare school. "Ik bid tot Allah om Al Shabaab te straffen in de hel, want ze hebben zoveel problemen voor ons veroorzaakt. Gelukkig zijn we nu veilig en kunnen mijn kinderen opnieuw naar school."


Kindsoldaten

Veel kinderen in Somalië ondergingen hetzelfde lot. Ze werden gemakkelijk door de militanten ingelijfd. Volgens minister Ibrahim werd een groot aantal schoolgaande kinderen ingeschakeld in het langdurige conflict. Door gebrek aan onderwijs nam het aantal kindsoldaten hier toe. Zijn ministerie wil kostscholen bouwen voor weeskinderen en kinderen uit arme gezinnen om te vermijden dat ze ingelijfd worden door gewapende groepen.

"Zonder onderwijs is er geen beschaving en dus geen mooie toekomst mogelijk", reageert Mohamed Abdullahi, voorzitter van de Unie van Somalische Studenten (SSU). Hij vraagt dat de Somalische regering en de Unesco helpen bij de wederopbouw van verwoeste scholen.BRON:
IPS

Deel dit artikel