Ontwikkelingshulp alleen doeltreffend door rampenpreventie

Hoe doeltreffend ontwikkelingshulp is, hangt samen met de bereidheid om de impact van rampen op gemeenschappen te beperken. Dat hebben regeringen en internationale organisaties voor het eerst formeel erkend tijdens het op de wereldtop rond de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking in het Zuid-Koreaanse Busan begin december.

"We zijn erg blij dat regeringen en de internationale gemeenschap begrepen hebben dat het heel belangrijk is om mensen te beschermen tegen rampen", zei Jagan Chapagain van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC).

"Dit gaat niet alleen over de veiligheid. Rampen hebben ook een enorme impact op de economie van een land, zowel rijke als arme landen", aldus Chapagain. Door het erkennen van het verband tussen armoede en kwetsbaarheid, erkent het Busandocument de belangrijke rol van het Rode Kruis.

"Iedereen kent ons voor ons werk tijdens rampen en crises", zegt Chapagain. "Maar we zijn ook een belangrijke actor binnen de ontwikkelingssamenwerking." Zo gaat naar schatting minstens 20 miljoen dollar per jaar naar langetermijnprojecten van het Rode Kruis die de veerkracht van gemeenschappen bevorderen.

"De kosten van rampen worden gedragen door ontwikkelingslanden, zonder hulp van de internationale gemeenschap", vindt Margareta Wahlström, de voorzitter van het forum en hoofd Risicoreductie van de Verenigde Naties (VN). "Sommige landen verliezen jaarlijks tot 20 procent van hun bruto binnenlands product door rampen en besteden soms hun volledige budget voor ontwikkeling aan de gevolgen van rampen."

"Risicovermindering van rampen is niet zomaar een van de dingen om te doen", aldus Wahlström. "Het is een cruciaal onderdeel van je programma dat je moet doen om al het andere te laten werken." Ook de voorzitter van het Rode Kruis in Zuid-Korea is overtuigd van het nut van preventieve maatregelen om de impact van rampen te verminderen. Chong-Ha Yoo: "Preventie boekt resultaten en landen kunnen het zich niet langer veroorloven om dure maatregelen te treffen na een ramp."

De Busan-conferentie is op zoek naar een mondiale aanpak rond ontwikkelingshulp. De slotverklaring legt de nadruk op insluiting van alle spelers in ontwikkelingshulp, van de traditionele donoren over opkomende economieën tot niet-gouvernementele organisaties en privé-initiatieven.
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel