Fotoreeks: Onze gezondheidswerker is onze held

Toen de altijd vrolijke Ruda zwanger werd van haar tweede kindje, was iedereen opgetogen. Maar de vreugde was van korte duur. Ruda beviel thuis, bloedde hevig, en overleed. Ze vormt helaas geen uitzondering in India, waar vandaag nog steeds iedere 11 minuten een moeder sterft in het kraambed. West Bengal Voluntary Health Association (WBVHA) probeert hier iets aan te doen. WBVHA is een partnerorganisatie van Memisa en wordt gesteund door 11.11.11. 

Foto's: Tim Dirven

"Mijn vrouw Ruda was zwanger van ons tweede kindje", vertelt Suniran. De bevalling liep normaal, gewoon thuis. De baby Sharleen kwam gezond ter wereld maar Ruda bleef bloeden. Geen dokter, geen bloedtransfusie. Ruda gleed weg en Suniran bleef totaal verslagen achter. In die tijd was WBVHA nog niet actief in de regio.

 

WBVHA leidt gezondheidswerkers op in de meer afgelegen gebieden. Ze geven voorlichting over een gezonde levensstijl, hygiëne, vaccinaties, borstvoeding en zwangerschap, en informeren over rechten als terugbetaling van vervoer van en naar het ziekenhuis. Ze herkennen ziektebeelden en volgen zwangere vrouwen op. Indien nodig verwijzen ze door naar een dokter, waardoor ze al vele levens konden redden. In de regio rond Calcutta dragen ze blauwe sari's.

 

 

Toen Saru bijna moest bevallen, trok ze volgens de traditie in bij haar schoonouders. Zonder het te weten redde ze daarmee haar leven, want in het dorp van haar familie was WBVHA actief. Gezondheidswerker Mickhal kwam langs en zag dat Saru er slecht aan toe was. Hij liet haar meteen naar het ziekenhuis brengen. "Daar aangekomen kreeg ik onmiddellijk een keizersnede. Zowel mijn zoontje als ik stelden het goed, maar de dokter vertelde dat het erg nipt was. Mickhal is onze held."

 

 

"Ik ben blij dat ik met mijn dochter en gezondheidswerkster samen op de foto mag", vertelt Pratika. "Pema is mijn tweede kindje. Mijn eerste overleed snel na de geboorte. Terwijl ik mijn verdriet verwerkte, leerde ik Protista kennen. Dankzij haar heb ik mijn kinderdroom niet opgegeven. Toen ik opnieuw zwanger was kwam ze om de veertien dagen langs en stuurde me naar de dokter voor de nodige controles. Alles verliep goed. Ik ben erg gelukkig met mijn dochter."

 

 

Wie geld heeft kan naar het ziekenhuis, maar voor velen is dat minder evident. Een theeplukker verdient 90 roepies per dag, een keizersnede kost 10.000 roepies. Daarom stimuleert WBVHA de vorming van zelfhulpgroepen. Die leggen fondsen aan. In ruil voor een kleine wekelijkse bijdrage kunnen deelnemers er intrestvrij lenen als ze onvoorziene medische kosten hebben.

infographic

 

pagina11 september16 cover11.11.11 voert dit najaar campagne voor een toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg. 1,3 miljard mensen hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Er is geen dokter, ziekenhuis of apotheker in de buurt. Laat staan dat ze die kunnen betalen. Dat vindt 11.11.11 onrechtvaardig. Gezondheidszorg is een mensenrecht. Zo evident “Santé!” voor ons klinkt, zo onbereikbaar is een goede gezondheid voor miljoenen mensen in het Zuiden.

www.11.be/sante

11.11.11 en 19 andere organisaties (van ngo’s tot mutualiteiten en vakbonden) voeren campagne voor een goede sociale bescherming voor iedereen.

Je leest er meer over in Pagina11, het blad van de 11.11.11-vrijwilliger.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel