Open brief aan Ban ki-Moon: Plaats Saoedische coalitie in Jemen opnieuw op zwarte lijst

un-listofshame-noquote

11.11.11 sluit zich aan bij een open brief van 35 internationale organisaties aan Ban ki-Moon, die de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties oproept de Saoedische coalitie in Jemen opnieuw op een “list of shame” te plaatsen vanwege gewelddaden tegen kinderen.

Deze lijst werd in 2002 ingesteld, en is een belangrijk drukkingsmiddel om landen die de rechten van kinderen tijdens een gewapend conflict schenden, te stigmatiseren om hen op die manier aante zetten om het internationaal recht te respecteren.

Onder zware Saoedische druk besliste de VN-Secretaris-generaal op 6 juni 2016 om de Saoedische coalitie in Jemen van de zwarte lijst te verwijderen. Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten dreigden om honderden miljoenen dollars voor humanitaire hulp en counterterrorismeprogramma’s in te trekken als ze niet verwijderd worden van de lijst. De Saoedi’s zouden er ook mee hebben gedreigd andere Arabische landen aan te sporen hun relaties met de VN te herzien.

De VN mag niet toegeven aan politieke druk. De beslissing gaat niet alleen in tegen alles waar de VN voor staat, maar schept ook een gevaarlijk precedent: Your decision to remove the Saudi-led Coalition from the list – even temporarily pending “review” – following protests by the Saudi government sets a damaging precedent and undermines the list’s credibility. It sends a message to parties to armed conflict that if they apply sufficient political pressure, they can manipulate their exclusion from the list and avoid scrutiny and accountability. Instead, your message should be that all parties to armed conflict—without exception-- are held to the same standard, and that the only route to de-listing is by ending violations against children’, stelt de brief.

Volgens de VN-cijfers zijn in 2015 minstens 785 kinderen gedood in Jemen en 1.168 kinderen werden verwond. Zestig procent van deze slachtoffers worden toegeschreven aan de Saoedische coalitie. Er is daarnaast sprake van minstens 101 aanvallen op scholen en ziekenhuizen, waarvan bijna de helft wordt toegeschreven aan de Saoedische coalitie.

De Saoedische dreiging past binnen een verontrustende trend van VN-lidstaten die hun banden met de VN dreigen te herzien als de wereldorganisatie zich te kritisch opstelt over de situatie van mensenrechten in een bepaald land.

Zo slaagden de Verenigde Staten er vorig jaar in om Israël van dezelfde zwarte lijst te laten halen, nadat het land had gedreigd zijn financiële steun aan de VN op te schorten.

Willem Staes
Beleids- en partnermedewerker Midden-Oosten

 

 

 

 

11.11.11 DOOR:

Wat is de Saoedische coalitie in Jemen?

De Jemenitische burgeroorlog begon op 19 maart 2015, in de nasleep van de Jemenitische Revolutie in 2011–2012 die de regering van president Saleh ten val bracht.

Sindsdien kwamen de sjiitische Houthi's in opstand kwamen tegen de nieuwe, overwegend soennitische, regering van Al-Hadi en bezetten zij grote delen van Noord-Jemen, waaronder de hoofdstad Sanaa.

Het kwam ten slotte tot een gewapend treffen tussen beide partijen, waarna een coalitie van soennitische Arabische landen onder leiding van Saoedi-Arabië intervenieerde ten gunste van Al-Hadi.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels