Open brief aan de supermarktbazen

Naar aanleiding van het aanstaande debat in het Vlaamse parlement rond de regels voor de teelt van genetisch gewijzigde gewassen in Vlaanderen, richtte Vredeseilanden met andere organisaties een open brief aan de directies van de supermarkten...

 

Beste directie,

Samen met vele andere burgers, maakt u zich zorgen over het welzijn van onze planeet. Als bedrijfsleider geeft u vorm aan die bezorgdheid door Maatschappelijk Verantwoord te Ondernemen. U denkt met ons mee na over het evenwicht tussen economische, ecologische en sociale aspecten van de bedrijfsvoering. Dat is geen exacte wetenschap en sluitende antwoorden zijn niet voor handen. Maar u heeft de moed om aan die noodzakelijke zoektocht te beginnen en u ziet er de kansen van in voor uw bedrijf.


U maakte in dat kader al een opgemerkte keuze. U besliste om uw huismerken GGO-vrij te houden. Chapeau, zoals ze zeggen. Want hoewel het misschien niet altijd zo lijkt, zitten we eigenlijk op dezelfde trein. En u zit daar in goed gezelschap. Kijkt u even rond...

Links van u zitten uw klanten. Zij kijken naar landen waar er wel GGO-producten in de winkels liggen en zien dat er geen lagere prijs tegenover staat, laat staan een betere kwaliteit. Zij stellen daarentegen wel prijs op de behulpzaamheid van uw personeel dat hen correcte informatie verstrekt en hun welzijn altijd voorop plaatst.

Rechts van u zitten de boeren, die aan de wieg staan van zovele producten in uw rekken. Zij zien hoe boeren elders in de wereld hun ondernemersvrijheid verliezen en niet langer baas zijn over hun eigen bedrijf. De reden? De basis van een boerenbedrijf, hun zaaigoed, is niet echt van hen meer. Het is duur gepatenteerd door enkele bedrijven met een omzet groter dan de economie van veel landen. De diversiteit op de velden ruimt er plaats voor een eentonig landschap van monocultuur.

En in diezelfde trein reizen ook miljoenen armen met u mee. U ziet ze niet? Kan zijn, want ze zitten enkele wagons verder, maar wel degelijk op dezelfde trein. Zij stellen hun hoop in landbouw om zich uit de armoede te werken. Daarbij hebben ze geen boodschap aan vergezochte oplossingen. Ze snakken naar technologie die een antwoord biedt op hun dagelijkse problemen. Zoals een lap vruchtbare grond, die ze gezond houden door het juiste evenwicht te bewaren met het ecologisch systeem. Zorgvuldig geselecteerde zaden, voldoende water, degelijke werktuigen...

Koppelen we hun wagon los? Of is onze bestemming net een toekomst die iedereen kansen geeft op een menswaardig bestaan? Als ondernemer weet u als geen ander dat het onvoorstelbare mogelijk wordt als we een beroep doen op de onbenutte creativiteit van zoveel mensen.

Inderdaad, we zitten in dezelfde trein. Maar er is een wissel in zicht. Het Vlaams Parlement buigt zich op 27 januari tijdens een hoorzitting over de regels voor de teelt van genetisch gewijzigde gewassen. U maakte al een keuze om uw producten GGO-vrij te houden omdat u vaststelde dat er niemand echt op zit te wachten. Die boodschap moet overbracht worden. De stem van uw klanten, uw producenten en uw eigen onderneming is het waard gehoord te worden.

En wat zou u ervan zeggen als we dat samen kenbaar maken? De agro-industriële giganten kijken niet op een paginagrote advertentie meer of minder. Wij pakken het iets bescheidener aan. Maar met een krachtige advertentie kunnen bedrijven, consumenten, ngo’s en milieuorganisaties ook een duidelijk signaal geven in dit debat. Iedere bijdrage daarvoor is welkom op 734-0100780-06 met vermelding “mijn ggo-mening telt”.

Bezorgde groeten,
Bioforum, Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, Vredeseilanden, Wervel, Velt

Op 26 januari verscheen deze advertentie in De Standaard om parlementaire op te roepen tot voorzichtigheid. Bekijk hier een grote versie...

Deel dit artikel