Oxfam-Wereldwinkels verkoopt producten uit Israël

Deze week starten de Oxfam-Wereldwinkels met de verkoop van twee producten uit Israël. Door zowel producten uit Palestina als producten uit Israël aan te bieden, geeft de organisatie van eerlijke handel een belangrijk signaal: samenwerking tussen Israëli’s en Palestijnen verdient onze steun.

Oxfam-Wereldwinkels koopt de twee producten (olijfolie en za’atar) bij Sindyanna of Galilee, een vredes- en fairtradeorganisatie van Israëli’s en Palestijnen in het noorden van Israël. De organisatie komt op voor de belangen van de Palestijnen in Israël. Van de ongeveer één miljoen Palestijnen op Israëlisch grondgebied - een groep die de media zo goed als doodzwijgen - leeft 47 procent onder de armoedegrens. Dagelijks krijgt deze bevolkingsgroep te maken met discriminatie en de dreiging van landconfiscatie.

Sindyanna is een organisatie waarin Palestijnen en Israëli’s vreedzaam samenwerken. En de vrede een kans geven: dat doet Sindyanna of Galilee.
Oxfam-Wereldwinkels heeft al langer intense contacten met Israëlische vredesorganisaties. Sindyanna is politiek onafhankelijk en weigert om die reden elke financiële steun van de overheid. Voor Oxfam-Wereldwinkels is de samenwerking met deze Israëlische organisatie een welkome aanvulling op de jarenlange samenwerking met Palestijnse organisaties in de bezette gebieden.

Sindyanna werkt ook als een organisatie van eerlijke handel. Ze probeert om producten van Palestijnse boeren uit Israël en de Westelijke Jordaanoever te vermarkten, ook op de Europese markt.
Het voornaamste landbouwgewas in het noorden van Israël is de olijfteelt. Sindyanna probeert de Palestijnse olijfolie-industrie te doen heropleven. Een moeilijke taak: de Palestijnse boeren moeten immers concurreren met de Israëlische boeren, die sterk kunnen irrigeren en technologische veel beter zijn uitgerust. Maar ook de goedkopere, want zwaar gesubsidieerde olijfolie uit Europa, vormt stevige concurrentie. De olijfteelt zou erg belangrijk kunnen zijn voor het inkomen van de boeren. Maar aangezien alle marktmechanismen ontbreken om de olijven en de olijfolie op de markt te brengen, is het dit absoluut niet. Voor de boeren is de verkoop van olijfolie aan de eerlijke handel economisch van groot belang.

Naast olijfolie verkoopt Oxfam-Wereldwinkels ook za’atar van deze boeren. Za’atar is een kruidenmengeling van wilde tijm, zout en sesam.

Meer info

  • bij Anke Hintjens woordvoerster Oxfam-Wereldwinkels.
  • www.oww.be

Deel dit artikel