Oxfam-Wereldwinkels wordt 40 dankzij vrijwilligers

Toeval of niet, tijdens dit Europees Jaar van de Vrijwilliger viert Oxfam-Wereldwinkels haar 40ste verjaardag. Dagelijks zijn honderden vrijwilligers in de weer in wereldwinkels, op scholen en bij allerlei sensibiliseringsacties. Op een heel concrete manier zetten zij zich in voor een betere wereld en een rechtvaardigere handel. Vrijwilligers maken het verschil. Dat merkt Oxfam-Wereldwinkels elke dag.

De organisatie kan rekenen op meer dan 8.000 vrijwilligers. Zij houden de 214 wereldwinkels draaiende, maar hun engagement gaat verder dan dat. Nathalie Moerloos vrijwilligt bij Oxfam-Wereldwinkel Antwerpen. "In de winkel staan is voor mij de kleinste taak. Ik ga vooral langs op scholen om vorming over eerlijke handel te geven," zegt de 21-jarige studente sociaal-cultureel werk.

Voor alle leeftijden

Nathalie behoort tot de jongste wereldwinkelvrijwilligers. Zo'n 11 % van hen is jonger dan 25. Een kwart (24 %) is tussen de 25 en de 40 jaar, de helft (52 %) tussen de 40 en de 60 jaar. 13 % van de wereldwinkeliers zijn zestigplussers. Het zijn vooral vrouwen die de Oxfam-Wereldwinkels bevolken, zij vertegenwoordigen ongeveer 70 % van de vrijwilligers.

Meerwaarde

Maar waarvoor doen ze het? Nathalie hoeft niet lang na te denken: "Vrijwilligerswerk geeft meerwaarde aan je leven. Je maakt je nuttig in de samenleving en je ontwikkelt allerlei vaardigheden die ook elders van pas komen. Persoonlijk heb ik al heel wat bijgeleerd tijdens de vormingen die ik voor Oxfam-Wereldwinkels geef."

Al 40 jaar

De Antwerpse wereldwinkel waar Nathalie zich engageert, is de oudste van het land. Hij werd opgericht in 1971. Oxfam-Wereldwinkels viert haar 40ste verjaardag met een ‘partnerweek' in mei. Dan komen 20 producenten uit het Zuiden naar België voor een verblijf bij wereldwinkelvrijwilligers. De feestweek eindigt op zaterdag 14 mei met een groots evenement in het Kuipke in Gent: Mélange Continental.

Meer info?www.oxfamwereldwinkels.be

Volg het nieuws over Oxfam-Wereldwinkels op de voet via het maandelijkse Digizine of op Facebook.

Oxfam-Wereldwinkels DOOR:

Deel dit artikel