Patiënten geëvacueerd uit Libisch ziekenhuis

Tripoli / Genève. Op 10 en 11 oktober evacueerden medewerkers van het Rode Kruis 25 oorlogsgewonden en andere patiënten uit het Ibn Sina Hospital in Sirte.

"De situatie binnen het ziekenhuis is erg chaotisch en verontrustend", zegt Patrick Schwaerzler, Rode Kruisafgevaardigde die verantwoordelijk is voor de evacuaties. "Toen we daar aankwamen, vonden we patiënten met ernstige brandwonden en wonden van granaatscherven. Sommigen hadden recent amputaties moeten laten uitvoeren."

Evacuatie oorlogsslachtoffers en couveusebaby

Het ziekenhuis is gedeeltelijk vernietigd en is niet functioneel meer. Het was dringend nodig om de gewonde patiënten te verhuizen die intensieve zorgen of gespecialiseerde behandeling nodig hadden "Vandaag hebben we zelfs een pasgeboren baby in haar couveuse moeten evacueren", zei Schwaerzler.

Op 11 oktober heeft het  Rode Kruis 17 patiënten uit het ziekenhuis van Sirte geëvacueerd, de meeste oorlogsslachtoffers. Op 10 oktober had het Rode Kruis al  acht gewonden uit het ziekenhuis geëvacueerd.  Deze  patiënten werden naar een ziekenhuis in Tripoli vervoerd.  Alle betrokken partijen hebben ingestemd om deze dringende evacuatie uit te voeren. Een veilige toegang tot de gezondheidszorg is een van de regels van het internationaal humanitair recht. Als medisch personeel wordt getroffen, kunnen ze vervolgens ook geen gewonden meer behandelen.

Wegen vrijmaken

De Libische Rode Halve Maan heeft een groep van 18 vreemdelingen (Egyptenaren, Palestijnen en Libanezen), die zich hadden verzameld in het ziekenhuis en de stad wilden verlaten naar Harawa gebracht,  ongeveer 50 kilometer ten oosten van Sirte. Van daaruit zullen ze naar een kamp voor ontheemden in Benghazi vervoerd worden. Deze geëvacueerde buitenlanders kregen de kans om per satelliettelefoon naar hun geliefden te bellen, die van hen geen nieuws meer hadden gekregen sinds het uitbreken van hevige gevechten in Sirte.

"We zagen gisteren honderden burgers op de vlucht uit Sirte en duizenden zijn nog steeds gevangen in de stad", aldus Schwaerzler. "Er is geen elektriciteit en sinds een week is er geen voedsel meer verdeeld. Alle partijen die betrokken zijn bij de vijandelijkheden moeten alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen om de burgers te sparen."

Meer dan 20.000 mensen, onder wie veel vrouwen, kinderen en ouderen, verlieten tot nu toe  Sirte. Drie Rode Kruisvrachtwagens en zes lichtere voertuigen werden gebruikt voor de evacuaties. Een expert voor het opruimen van explosieven zorgde ervoor dat de weg veilig was. In totaal waren 15 medewerkers van het internationale Rode Kruis, bijgestaan door  Libische Rode Halve Maanvrijwilligers, gedurende twee dagen betrokken bij deze evacuatie. Dit was de vierde keer sinds het begin van de maand dat het Rode Kruis Sirte is binnengetrokken om zijn humanitaire taken uit te voeren.
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel