Psychologische steun voor omwonenden Fukushima

Het Rode Kruis verleent psychologische hulp aan de mensen geëvacueerd uit de regio rond de lekkende kerncentrale in Fukushima. De evacués verblijven op dit moment in een hotel in Tokio.

Zo’n achthonderd mensen, waaronder vele vrouwen en kinderen, verblijven sinds half april in het hotel. Keiko Akiyama is een van de Rode Kruispsychologen die de mensen bijstaat. “Het is een unieke situatie”, vertelt ze. “Ik heb nog nooit met mensen gewerkt die vanwege een nucleaire dreiging hun huizen moesten verlaten en niet weten wanneer – en of – ze terug naar huis kunnen.”

Bevalling
“Sommige mensen zijn boos en sommigen niet”, vertelt Akiyama. “Eeen aantal mensen werkten voor Tepco (de beheerder van de kerncentrale in Fukushima, nvdr) en kunnen de ernst van de situatie heel goed inschatten.”

“In april is er een vrouw bevallen die natuurlijk erg bezorgd was over het effect van de straling”, zegt Akiyama. “Ze vond het ook heel erg dat de bevalling niet in haar eigen dorp kon doorgaan.”

Vrijwilligerswerk

De meeste mensen kunnen niet over de toekomst nadenken, merkt Akiyama. “Het is hun manier om met de situatie om te gaan.” Om de tijd te doden, doen sommige mensen aan vrijwilligerswerk in nabijgelegen bejaardentehuizen. “Mensen voelen soms de nood om andere mensen te helpen”, verklaart Akiyama. “Ze putten er de energie uit om met hun eigen problemen om te kunnen gaan.”

Een zeventigjarige man vertelt dat hij gauw terug wil naar zijn huis. “Het huis werd beschadigd door de aardbeving en het is moeilijk om bouwmateriaal te vinden, maar ik ga zo snel mogelijk terug”, vertelt hij. “Ik ben een oude man. Wat kan de straling mij nog doen? Ik leef wel mee met de jongere mensen.”
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel