Repressie in Honduras neemt toe na terugkeer Zelaya

Sinds verkozen president Mel Zelaya is opgedoken in de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa is er een zichtbare toename van de repressie tegenover zijn aanhangers. Collega Sandra Galbusera deed woensdagmorgen verslag op Radio 1 en stuurde ons ook nog volgend bericht door...

"Ten eerste is er de strikte toepassing van het uitgangsverbod van 4 pm gisteren tot minstens 6 pm vandaag 22 September (wellicht zal dit verlengd worden). Er zouden al meer dan 100 mensen (inclusief kinderen en ouderen) zijn opgepakt en weggevoerd naar sportstadia o.a. de zgn. Chochi Sosa.  Spijtig genoeg doet dat de Hondurezen automatisch denken aan de praktijken van Pinochet in Chile.  Mensen van het Verzetsfront worden op straat achtervolgd of uit hun huizen gehaald …  Er zijn verschillende gewonden gemeld als gevolg van de ontzetting (vanmorgen) van de sympathisanten van Zelaya rond zijn verblijfplaats in de Ambassade van Brazilië. Mensenrechtenorganisaties worden op alle manieren geboycot in het documenteren van deze mensenrechtenschendingen.

Verder worden ook vele basisvoorzieningen doelbewust afgesneden, wat het geval is voor telefoonlijnen (vooral GSM) en in sommige wijken van Tegucigalpa ook water en electriciteit. De Ambassade van Brazilie waar Zelaya en zijn familie verblijft, zou helemaal worden ‘drooggelegd’. Er komt zelfs geen voedselbevoorrading meer door; de ganse omgeving is gemilitariseerd.

Oscar Arias (president Costa Rica) en Insulza (voorzitter van OEA die gisteren een resolutie heeft uitgevaardigd voor de terugkeer van Zelaya als president) zijn persona non grata verklaard bij monde van Micheletti. Zij kunnen het land ook niet meer in daar alle vluchten zijn afgelast. De 4 internationale luchthavens van Honduras zijn totaal gesloten.

Tenslotte blijft er de hoop dat de internationale gemeenschap (VN, OEA, UE) daadkrachtig optreedt. Zelaya’s oproep tot dialoog met oog op een democratische oplossing van het conflicht in Honduras wordt klaarblijkelijk beantwoord met geweld vanwege de de facto machthebbers."

 

Deel dit artikel