Rietsuiker uit Paraguay CO2-kampioen!

In opdracht van de Zwitserse supermarktketen Migros maakt het onafhankelijke studiebureau Climatop vergelijkende studies van de CO2-impact van producten die tot eenzelfde productgroep behoren. Climatop brengt de volledige levenscyclus van het product in rekening, dus van de productie van de grondstoffen tot en met de verpakking.

Deze vergelijking levert soms verrassende resultaten op.


In de categorie suiker bijvoorbeeld scoort biologische rietsuiker uit Paraguay beter dan… suiker uit Zwitserland!

“Dit resultaat toont aan dat we ons voor de berekening van de CO2-impact van een product niet mogen beperken tot het transport alleen”, onderstreept Martina Bosshard (woordvoerdster van Migros).

“Uit de vergelijking van de verschillende suikers is gebleken dat de biologische Max Havelaarrietsuiker uit Paraguay de beste klimaatbalans oplevert. De klimaatimpact is 40% lager dan het gemiddelde van de suikers die verkocht worden bij Migros. De goede klimaatbalans is vooral te danken aan het feit dat de biologische teelt van suikerriet – zonder kunstmatige meststoffen, zonder pesticiden en met zeer weinig vervuilende machines - minder CO2 uitstoot dan de conventionele teelt van suikerbiet. Bovendien wordt het afval van het suikerriet gebruikt om warmte en stroom te genereren nodig voor de teelt ervan. Daardoor is de suikerrietteelt klimaatneutraal. Voor de suikerbietteelt daarentegen wordt gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen."

Meer info:

www.oww.be/paraguay

http://www.migros.ch/protectionclimat

Deel dit artikel