Rode Kruis: afschuwelijke situatie in Sirte

"Het is een afschuwelijke toestand", zegt Hichem Khadrawi van het Rode Kruis na een tweedaags bezoek met zijn team aan de Libische stad Sirte. Ziekenhuizen in de stad kunnen de stroom van gewonden niet aan. Voorraden medicijnen, voedsel, water en brandstof raken op.

Volgens artsen van het Ibn Sima-ziekenhuis sterven er mensen door gebrek aan medische voorzieningen. Een van de medewerkers gaf het voorbeeld van een 14-jarig jongetje die op de operatietafel overleed omdat de stroom was uitgevallen.

Het Rode Kruis heeft inmiddels brandstof naar het ziekenhuis gebracht en voor oorlogsgewonden 300 noodpakketten en 150 lijkzakken. Er is nog veel meer nodig, zoals voedsel, babyvoeding en hygiëneartikelen. Het Rode Kruis hoopt dit de komende dagen te leveren. 

Gevaarlijke situaties

De hulpverlening wordt ernstig bemoeilijkt doordat de beschietingen gewoon doorgaan. Zo moesten vrachtwagens van het Rode Kruis op weg naar het ziekenhuis weer terugkeren vanwege beschietingen. Het Rode Kruis is nu in overleg met de partijen om dit vervoer veilig te kunnen laten plaatsvinden.

Hulpverleners van het Rode Kruis konden niet in het ziekenhuis blijven om medische hulp te verlenen. Het is te gevaarlijk om daar te werken. Tijdens het bezoek van het team aan het ziekenhuis sloegen diverse malen raketten in. Voor medisch personeel is het moeilijk werken in Libië. De afgelopen tijd werden regelmatig ambulances bestookt. Ook gewonden kwamen niet bij het ziekenhuis door gevechten en bombardementen. 

Internationaal humanitair recht

Het Rode Kruis roept daarom alle strijdende partijen op zich te houden aan het internationaal humanitair recht. Een van die regels is dat burgers beschermd moeten worden en dat er veilige toegang is tot de gezondheidszorg. Want als medisch personeel wordt getroffen, kunnen ze vervolgens ook geen gewonden meer behandelen.

Libiërs op de vlucht

De afgelopen dagen zijn zo'n 10.000 Libiërs gevlucht voor het geweld. Enkele duizenden mensen, waaronder vooral veel kinderen, vrouwen en bejaarden, verblijven in tentenkampen. De mensen hebben daar geen toiletten, douches  en schoon drinkwater. Het gevolg is dat veel mensen met koorts en diarree kampen. Het Rode Kruis voorziet hen van water, voedsel en gezondheidszorg. Volgens teamleider Hichem Khadrawi is er veel meer hulp nodig.
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel