Rode Kruis bereidt zich voor op orkaan Tomas

De noodplannen van het Rode Kruis zijn in werking getreden nu orkaan Tomas afstevent op het uiterst kwetsbare Haïti. Meteorologische instituten verwachten dat Tomas zal uitgroeien tot een orkaan van de derde, vierde of zelfs vijfde categorie.

Op Haïti treft het Rode Kruis voorbereidingen om een nieuwe ramp te voorkomen. Sinds de verwoestende aardbeving in januari kwamen meer dan 200.000 mensen om. Nog steeds wonen zo'n 1,5 miljoen Haïtianen in 1200 tentenkampen.

Een tropische storm of orkaan kan grote consequenties hebben voor het kwetsbare Haïti. Gezien de verwachte koers van orkaan Tomas zullen de tentenkampen in Port-au-Prince, Léogâne en Jacmel, ook als het blijft bij een tropische storm, extreem heftige regenval en windstoten te verduren krijgen. Tropische stormen en orkanen zorgen voor enorme hoosbuien; er vallen tientallen millimeters per keer.

Het Rode Kruis heeft maatregelen getroffen, zoals extra versteviging van de onderdakvoorzieningen, het verbeteren van het afwateringssysteem en de plaatsing van wc’s die tegen overstromingen bestand zijn. Rond de stad heeft het Rode Kruis drainagekanalen aangelegd die de watermassa’s kunnen omleiden, vertragen of afvoeren. Rond de stad zijn tevens beschermende dijken gebouwd (vloedkeringen) om het water te vertragen of te stoppen.

Het Rode Kruis is bang dat de kampen de windstoten en regenval niet aankunnen en neemt voorzorgsmaatregelen, zoals het aanleggen van schuilplaatsen. De tentenkampen zijn niet bestand tegen orkanen. Inmiddels zijn uit de hele wereld extra Rode Kruis hulpverleners opgeroepen voor bijstand.

Noodvoorraden
Naast schuilplaatsen heeft het Rode Kruis ook noodvoorraden aangelegd in 10 regio’s in Haïti die kwetsbaar zijn voor orkanen. Deze noodvoorraden bevatten onder meer voedsel, dekens, medicijnen, hygiënepakketten en waterzuiveringstabletten. Op dit moment staan noodvoorraden klaar in Port-au-Prince om 85.000 mensen direct te voorzien van noodhulp. De continentale Rode Kruis magazijnen in Panama herbergen noodvoorraden voor nog eens 40.000 mensen. Deze voorraden staan klaar om direct verscheept te worden naar de regio.

Belangrijkste punten van aandacht:
•        Rode Kruis stelt dat er tot nu toe niet genoeg huizen / bunkers / of andere soorten van veilige onderkomens zijn voor mensen uit tentenkampen
•        Rode Kruis stelt dat ook mensen die niet in tentenkampen wonen, maar in een permanente behuizing, niet per definitie veilig zijn in geval een orkaan het land treft
•        Transitional shelters kunnen ‘slechts’ orkaankracht niveau 1 aan, de minst krachtige orkaan
•        Bij een tropische storm kan er snel 100 milliliter aan regenwater vallen. Alle afval en uitwerpselen verspreiden zich met de watermassa door de stad. Daarmee blijven ziektes als cholera substantieel
•        Haïti heeft geen (goed) werkend rioleringssysteem.
•        Toiletten zijn er (veel) te weinig.
•        Door ontbossing in de bergen wordt regenwater nauwelijks opgenomen in de grond. Het water komt samen in de bergdalen waar jaarlijks verwoestende modderstromen ontstaan.

Deel dit artikel