Rode Kruis blaast 150 kaarsjes uit

Wereldoorlog I[Foto: transport van gewonden tijdens Wereldoorlog I (c) ICRC]

Op 17 februari viert het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) zijn 150ste verjaardag.

De organisatie, die anderhalve eeuw geleden opgericht werd om slachtoffers van gewapende conflicten te helpen, is vandaag meer dan ooit vastbesloten om haar humanitaire missie uit te voeren.
"Deze verjaardag is een goede aanleiding om kritisch naar het verleden te kijken en ons tegelijkertijd bewust te zijn van onze sterke punten, die het uiteindelijk mogelijk hebben gemaakt om miljoenen slachtoffers van conflicten bij te staan", aldus Peter Maurer, voorzitter van het ICRC. "We moeten niet alleen vasthouden aan onze principes, maar ook op zoek gaan naar nieuwe manieren om mensen te helpen. We moeten er alles aan doen zodat iedereen het neutrale, onpartijdige en onafhankelijke karakter van ons werk begrijpt." 

Het werk van het ICRC is in de loop der jaren geëvolueerd om tegemoet te komen aan de veranderde manieren van oorlogsvoering. "Het gezicht van oorlog verandert door nieuwe wapens, nieuwe technologieën en de opkomst van gewapende groeperingen voortdurend", aldus Maurer. "Het blijft een uitdaging om toegang te krijgen tot de mensen die hulp nodig hebben."

 

 

Respect voor humanitair recht

De grootste uitdaging voor het Rode Kruis en andere humanitaire organisaties is het gebrek aan respect voor het internationaal humanitair recht. Dit verbiedt geweld tegen iedereen die niet deelneemt aan een gewapend conflict, zoals kinderen, gewonden, gevangenen of hulpverleners.

150 jaar geleden bood het Rode Kruis nog voornamelijk verzorging aan gewonde soldaten, ongeacht van welke partij ze waren. Nu voert het ICRC een grote waaier van activiteiten uit: gevangenen in Guantanamo bezoeken, de vrijlating van gijzelaars in Colombia begeleiden, gezondheidszorg verlenen aan de bevolking in Afghanistan, water en elektriciteit voorzien in Goma, een verbod op clustermunitie bepleiten, vermiste familieleden opsporen,...

"De visie van Henry Dunant, de oprichter van het Rode Kruis, heeft het al deze tijd niet alleen overleefd, maar is ook zeer  waardevol gebleken", aldus Maurer. "De voorbije anderhalve eeuw heeft het ICRC verschillende obstakels overwonnen, zoals politieke tegenstand en financiële moeilijkheden."

Wat ooit begon met een kleine groep Zwitserse medewerkers is het ICRC nu uitgegroeid tot een organisatie die humanitaire taken uitvoert in meer dan 90 landen over de hele wereld door bijna 13.000 mensen met meer dan 100 verschillende nationaliteiten.


Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel