Rode Kruis bouwt tijdelijk onderdak in de Haïtiaanse hoofdstad

In het geïmproviseerde kamp in Cité Soleil, een van de armste buurten in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, gonst het van de bedrijvigheid. Een bulldozer rijdt over het hobbelige terrein. Het voertuig ruimt de bergen vuilnis die zich opgehoopt hebben sinds honderden families hun toevlucht zochten op de openbare terreinen naast het stadhuis na de aardbeving op 12 januari.

p-hti0940-450Mannen uit het kamp werken samen met Rode Kruisvrijwilligers aan de bouw van de eerste driehonderd tijdelijke woningen voor de inwoners van het kamp. De kleine houten huizen met golfplaten daken moet de bewoners beschermen tijdens het orkaanseizoen.

De werken gebeuren onder het goedkeurende oog van Pascal Panosetti van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanbewegingen (IFRC). “Voor het eerst kan je hoop zien in de ogen van deze mensen”, zegt hij. “Zelfs voor de aardbeving leefden de bewoners van Cité Soleil in zeer moeilijke omstandigheden. Nu is het nog erger. Ze leven in kleine barakken die overstromen telkens het regent. Ik zal heel erg blij zijn als ze eindelijk een dak boven hun hoofd hebben en een veilige plek om te leven.”

Het zijn de eerste tijdelijke behuizingen die het Rode Kruis bouwt in de overbevolkte hoofdstad. Naar schatting 8,4 miljoen mensen leven opeengepakt in de hoofdstad. Het gebrek aan ruimte is een groot obstakel bij de bouw van de tijdelijke woningen.
Na maandenlange onderhandelingen gaf de burgemeester van Cité Soleil eindelijk zijn fiat voor de bouw van 300 tijdelijke behuizingen voor een periode van 18 maanden. Een tweede stuk land is nog in onderhandeling.

Cité Soleil is de thuisbasis van enkelen van de meest kwetsbare mensen in de hoofdstad. “Er is hier zo veel miserie”, zegt Jean Robert Joseph, een lid van het kampbestuur. "Er zijn veel alleenstaande moeders, zwangere vrouwen, evenals ouderen en gehandicapten."

Een van de kampbewoners is Carmita Nordeis, 80 jaar oud. Sinds haar dochter in het kraambed overleed en haar zoon stierf aan een dodelijke ziekte zorgt ze voor haar vier kleinkinderen. “Ons huis werd beschadigd tijdens de aardbeving”, vertelt ze. “De huisbaas verhoogde daarop de huur en omdat we die niet konden betalen zijn we naar hier verhuisd.”

De 75-jarige Chrissiane verloor haar beide benen door de aardbeving. Haar neven en nichten helpen haar nu in en uit de rolstoel. “Ik heb twee kinderen”, vertelt ze. “Ik weet niet waar ze zijn. De laatste keer dat ik hun stemmen hoorde, was op 12 januari.”

De Haïtiaanse overheid heeft daarnaast ook land vrijgemaakt voor de bouw van 800 tijdelijke behuizingen in La Piste, een van de grootste kampen waar zo’n 50 000 mensen leven.

Deel dit artikel