Rode Kruis helpt slachtoffers gijzeling in Nairobibloedcollecte-W590
Het Rode Kruis was onmiddellijk ter plaatse tijdens het gijzeldrama in het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Rode Kruismedewerkers verlenen de klok rond hulp aan betrokkenen en hun families.

Het dodental staat momenteel op 62 en er zijn meer dan 175 gewonden en 65 vermisten. In totaal werden meer dan 1.000 mensen veilig geëvacueerd, nadat een gewapende  groep het winkelcentrum aanviel met granaten en automatische wapen.

 

Hulpverlening

Het Rode Kruis houdt een team van 12 ambulances paraat om de overige slachtoffers naar het ziekenhuis te brengen, zodra deze bevrijd worden. Meer dan 100 Rode Kruishulpverleners bieden psychosociale ondersteuning aan de evacués en familie en vrienden van de slachtoffers, zowel rond het winkelcentrum als in de ziekenhuizen waar de gewonden zijn opgenomen.

Het Keniaanse Rode Kruis verleende ook eerste hulp en triage en opende een informatie- en opsporingsbalie geopend voor mensen die familie kwijt zijn. Alle vermiste personen worden bij deze dienst geregistreerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mobiele bloedbanken

Omdat de ziekenhuizen onvoldoende bloed voor transfusies op voorraad hebben, heeft het Rode Kruis mobiele bloedbanken in het hele land opgezet. Op de eerste dag verzamelde de organisatie al bijna 3.000 bloedzakjes.

Er blijven 2 bloedbanken open, in Nairobi en Mombasa, om de toevoer te garanderen. "De solidariteit van de Kenianen is overweldigend", zegt Abbas Gullet, secretaris-generaal van het Keniaanse Rode Kruis. "Mensen bieden spontaan hun diensten of materiële steun aan. Dankzij deze vrijgevigheid kunnen we de overlevenden en hun families lange tijd bijstaan."
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel