Rode Kruis helpt slachtoffers overstroming Burundi


burundi overstroming rode kruis
[Foto: (c) Laurent De Ruyt]


Rode Kruis-Vlaanderen maakt 10.000 euro vrij uit zijn noodhulpfonds voor de slachtoffers van de plotse en hevige overstromingen in Bujumbura in Burundi. Er zijn tot nu toe 67 doden geteld, waaronder voornamelijk kinderen.
Hevige regens veroorzaakten de afgelopen dagen een gigantische modderstroom in de wijken in het noorden van de Burundese hoofdstad Bujumbura. Veel slachtoffers werden door het water en modder meegesleurd. Naast 67 doden, registreerde het Burundese Rode Kruis 60 gewonden die opgenomen zijn in plaatselijke ziekenhuizen. Het Rode Kruis vreest dat het dodental nog kan oplopen, omdat er nog slachtoffers onder de opgehoopte modder kunnen liggen.

Het Burundese Rode Kruis mobiliseerde onmiddellijk zijn vrijwilligers voor het transport van de gewonden naar de ziekenhuizen, het bergen van de dodelijke slachtoffers en het evalueren van de noden. Op dit moment is het exacte cijfer van beschadigde en vernielde huizen nog niet bekend, maar er is onder andere nood aan tenten, zeilen, medicijnen, drinkwater en brandstof.

Doordat twee hoofdwegen niet meer toegankelijk zijn door de overstroming, staat de hulpverlening voor een grote uitdaging. Het slechte weer is nog niet ten einde. Volgens de weerspellingen kan de regio nog meer regen verwachten tot de maand april.

[Foto's van links naar rechts: Het Burundese Rode Kruis graaft noodlatrines, het Burundese Rode Kruis levert noodonderdak voor de slachtoffers. (c) Laurent De Ruyt]

burundi noodlatrines door CRBburundi noodonderdak door CRB
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel