Rode Kruis helpt vluchtelingen in Centraal Afrikaanse Republiek


De afgelopen twee weken zijn duizenden inwoners van Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, gevlucht voor het geweld dat sinds 5 december het land teistert. Eerder waren al honderdduizenden mensen naar de hoofdstad gevlucht.

Het Rode Kruis leverde maïs, bonen, zout en kookolie aan bijna 7.000 mensen die hun toevlucht hebben gezocht in enkele religieuze gemeenschappen in het zuidelijke deel van de hoofdstad. "Deze mensen zijn het geweld ontvlucht en hebben bijna alles moeten achterlaten", vertelt Georgios Georgantas, hoofd van de Internationale Rode Kruisdelegatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. "Ze hebben het nu erg moeilijk om in hun basisnoden te voorzien."

Meer dan 100.000 mensen die in de luchthaven kamperen en 30.000 mensen die zich in het Boy-Rabe klooster verschuilen, krijgen dagelijks water van het Rode Kruis. "Het water verbetert hun situatie, al blijft de algemene hygiëne zorgen baren."

 

 

Precair


"Rondom de luchthaven, waar de meeste intern ontheemden hun toevlucht hebben gezocht, werken we sinds de start van het conflict", aldus Georgantas. "Toch blijft de veiligheidssituatie ook voor humanitaire werkers precair. Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen bij. Het is onze prioriteit om deze mensen meer drinkwater en betere sanitaire voorzieningen te leveren."

Het Internationale Rode Kruis stuurde een chirurgisch team naar het openbare ziekenhuis in de stad waar elke dag gewonden toestromen. Het team verzorgt slachtoffers van het geweld en voert operaties uit. "We laten iedereen toe die medische verzorging nodig heeft" , legt chirurg Essam El Sayed uit. "Behandeling is uitsluitend afhankelijk van de ernst van de verwondingen." Zijn team opereerde in de eerste week van januari zo'n 30 patiënten.

 

 

Noden


"De noden zijn enorm", aldus Essam El Sayed. "Alle 26 bedden zijn bezet en we plannen om meer ruimte te maken voor nieuwe patiënten. Vooral de afdeling intensieve zorgen kan meer capaciteit gebruiken."

Het Rode Kruis van de Centraal Afrikaanse Republiek, een zustervereniging van Rode Kruis-Vlaanderen, blijft eerste hulp bieden aan de gewonden en intern ontheemden. Begin januari brachten ze 18 zieken, waaronder 6 zwangere vrouwen en 9 kinderen, en 20 gewonden naar het openbare ziekenhuis of de Castormaterniteit, de enige twee gezondheidsfaciliteiten die nog werken in de hoofdstad.

Op dit moment start het Rode Kruis een nationale vaccinatiecampagne op tegen mazelen en polio in twee sites in Bangui waar in totaal meer dan 23.000 intern ontheemden hun toevlucht hebben genomen. Het Rode Kruis wil in drie dagen tijd 8.500 kinderen vaccineren tegen deze ziektes.

 
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel