Rode Kruis kan hulp in Syrië niet meer aan

De situatie in Syrië groeit het Rode Kruis, een van de weinige internationale organisaties ter plaatse, boven het hoofd. "Wij kunnen een verslechtering van de situatie niet aan", zegt Peter Maurer, hoofd van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC).

Het Rode Kruis en de plaatselijke Syrische Rode Halve Maan verlenen hulp in het door geweld verscheurde land, maar door gevechten zijn veel plaatsen niet te bereiken. "Een onbekend aantal mensen in Syrië krijgt niet de hulp die ze nodig hebben", zei Maurer. Als voorbeeld noemde hij de grote stad Aleppo. De plaats is al maanden het toneel van gevechten, maar de hulpverleners krijgen geen veilige toegang.

Nadat het Rode Kruis afspraken had gemaakt met de strijdende partijen kon het begin november wel voor het eerst hulp verlenen in twee afgesneden wijken in de zwaar getroffen stad Homs.

 

Gevaar voor eigen leven

Het aanhoudende geweld eist steeds meer slachtoffers. Niet alleen de Syrische burgers komen in de vuurlinies terecht, ook vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maanvereniging bieden hulp met gevaar voor eigen leven. Sinds het begin van de onlusten lieten meer dan 6 vrijwilligers het leven terwijl ze hulp verleenden en duidelijk herkenbaar waren door het internationaal erkende en beschermde embleem van de hulporganisatie. In juli werd een ambulance van de Syrische Rode Halve Maan gestolen.

 

Overweldigd door hulpvraag

Dankzij gesprekken met de strijdende partijen heeft het Rode Kruis sinds deze zomer het transport en de logistiek van hulpgoederen kunnen verbeteren. Het is nu eenvoudiger om vrachtwagens met voedsel en medicijnen naar bepaalde getroffen gebieden te sturen. Het Rode Kruis is echter overweldigd door de enorme hulpvraag van de honderdduizenden slachtoffers van de burgeroorlog.

 

Gevangenisbezoek

Het Rode Kruis heeft voorlopig geen toegang tot alle gevangenissen. De organisatie zit middenin moeilijke onderhandelingen over de uitbreiding van het gevangenisbezoek. De Conventies van Genève uit 1949 bepalen dat het Rode Kruis de taak heeft om de toestand in de gevangenissen te bewaken. Op dit moment heeft het Rode Kruis slechts toegang tot 3 gevangenissen.
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel