Rode Kruis: lokale gemeenschappen betrekken in rampenbeheer

Het Rode Kruis roept regeringen op om de rol van gemeenschappen bij rampenpreventie te versterken via wetten. De organisatie doet deze oproep aan de vooravond van de derde editie van het  Global Platform for Disaster Risk Reduction in Genève.

De voorbije tien jaar hebben veel regeringen hun wetgeving rond rampenbeheer verbeterd door meer de nadruk te leggen op het voorkomen van rampen. Maar de veranderingen zijn nog steeds teveel gericht op regeringen zelf. Er is nog een gebrek aan lokale maatregelen om de ramprisico's te verminderen, aldus een rapport van de Verenigde Naties gelanceerd in maart.

“Uiteindelijk kunnen we de risico’s niet verminderen als we de verantwoordelijkheden verdelen onder gespecialiseerde instellingen en groepen van deskundigen”, vindt Bekele Geleta, Secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC). “Gemeenschappen moeten ook de bevoegdheid krijgen om verantwoordelijkheid te nemen voor het verminderen van hun eigen risico's en bij het beïnvloeden van de besluitvorming over rampbeheer."

Hoe kunnen wetten hierbij helpen? Sommige landen geven alvast het goede voorbeeld:
  • Kwetsbare gemeenschappen hebben bij wet het recht om geïnformeerd te worden over hun ramprisico’s in Algerije, Servië en El Salvador.
  • De gemeenschap kan bij mandaat deelnemen in de lokale besluitvormingsorganen in de Filippijnen en Zambia.
  • Gemeenschappen kunnen hun overheid verantwoordelijk houden voor het niet voorzien van het ‘recht op bescherming’ in Indonesië.
"Overheden kunnen en moeten het niet allemaal zelf doen", aldus Bekele Geleta."Wetten zijn er niet alleen om instellingen op te richten, maar ook om lokale gemeenschappen te helpen zichzelf te helpen."
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel