Rode Kruis: maatregelen noodzakelijk tegen opwarming aardeHet risico op rampen is de afgelopen decennia sterk toegenomen en zal zonder maatregelen uitgroeien tot onbeheersbare proporties. Dat concludeert het Rode Kruis op basis van het wetenschappelijke rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). 

Waarschuwingssystemen

Volgens een van de opstellers van het rapport – Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruisklimaatcentrum – wordt het steeds moeilijker om rampen te beheersen, als er niets tegen de opwarming van de aarde wordt gedaan.

Wereldwijd lopen honderden miljoenen mensen het risico door een ramp te worden getroffen. Zo merken kleine boeren dat de regenval steeds grilliger wordt, met als gevolg mislukte oogsten, en kwamen vorig jaar op de Filipijnen duizenden mensen om door een enorme stormvloed die mede het gevolg was van de stijging van de zeespiegel.

Van Aalst: "Een effectiever waarschuwingssysteem had daar heel veel levens kunnen redden. Zulke systemen worden des te belangrijker in een veranderend klimaat. We kunnen de gevolgen flink beperken door ons aan te passen aan die veranderingen, bijvoorbeeld door ons beter voor te bereiden op extreem weer."

Gevolgen dichtbij

Ook dichtbij huis in Europa en zelfs in Nederland zijn de gevolgen van de klimaatverandering duidelijk merkbaar. Hittegolven werden veel zieken en ouderen de afgelopen jaren fataal.

Het Rode Kruis zet zich al jaren in om de mensen in de kwetsbare gebieden te helpen zich voor te bereiden op rampen, via het aanleggen van waarschuwingssystemen, het faciliteren van evacuaties en de verdeling van droogtebestendige zaden.

Deel dit artikel