Rode Kruis ontvangt Four Freedoms AwardHet Rode Kruis heeft op 24 mei de Four Freedoms Award in ontvangst mogen nemen. De Four Freedoms Award is dit jaar toegekend aan het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) en de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanvereniging (IFRC), omdat ze zich "al 150 jaar met hart en ziel inzetten voor de bescherming van mensen in oorlogssituaties en mensen die het slachtoffer zijn van rampen".

Volgens de Rooseveltstichting, die de prijs toekent, is het werk van het Rode Kruis van onschatbare waarde voor de wereld. 


"De prijs is een enorme aanmoediging voor het Rode Kruis", zegt Peter Maurer, president van het ICRC. "Ik wil de prijs graag opdragen aan onze 17 miljoen actieve vrijwilligers, onze 80 miljoen leden wereldwijd en aan iedereen die zijn leven dagelijks waagt om menselijk lijden te voorkomen en verlichten."

"De wereld waarin het Rode Kruis vandaag hulp verleent, is totaal veranderd ten opzichte van de wereld waarin onze oprichter Henry Dunant de basis voor het Rode Kruis legde", zegt Francesca Rocca, vice-president van het IFRC. "Het is echter nog steeds een wereld met armoede, conflicten en grote aantallen kwetsbare mensen, waarin onze hulp meer nodig is dan ooit. We moeten als Rode Kruis anticiperen en onze hulpverlening aanpassen op ontwikkelingen als klimaatverandering, toenemende migratiestromen, groeiende werkloosheid en een verslechterde gezondheidssituatie, zodat mensen in nood op ons kunnen blijven rekenen."

 

Vier vrijheden


De Four Freedoms Award is gebaseerd op de vier vrijheden die president Franklin D. Roosevelt in 1941 in een toespraak noemde. De vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Naast een algemene prijs zijn er ook prijzen voor iedere afzonderlijke vrijheid.

 

 

Malala


De prijs voor vrijwaring van angst gaat dit jaar naar Malala, het Pakistaanse meisje dat strijdt voor vrouwenrechten. Zij werd ook al genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Eerder werd al bekendgemaakt wie de andere drie laureaten zijn. De Afghaanse Maryam Durani krijgt de prijs voor vrijheid van meningsuiting voor haar werk voor vrouwenrechten. Prins El Hassan bin Talal van Jordanië krijgt de onderscheiding voor de vrijheid van godsdienst. Hij bevordert de dialoog tussen christenen, moslims en joden.

Mensenrechtenactiviste Hawa Abdi Diblaawe uit Somalië krijgt de onderscheiding voor vrijwaring van gebrek. Ze zet zich in voor de beschikbaarheid van gezondheidszorg in haar land.Deel dit artikel