Rode Kruis reageert snel op aardbeving en tsunami

Een enorme aardbeving van 8,9 op de schaal van Richter trof deze ochtend de oostkust van Japan. Het is een van de heftigste aardbevingen in de recente geschiedenis.

Enkele minuten later werd de oostkust van Japan getroffen door een tsunami met 10 meter hoge golven. Ook volgden er enkele felle naschokken van 6,4 op de schaal van Richter.


japanDe aardbeving en de tsunami veroorzaakten grote schade. Vooral in het oosten van Japan is de vernieling groot. Er zouden al meer dan 200 doden zijn en vele gewonden en vermisten. Vele gebouwen werden verwoest en er brak op verschillende plaatsen brand uit. Meer dan vier miljoen families zitten zonder elektriciteit.

Het Japanse Rode Kruis schoot onmiddellijk in actie. 11 nationale rampenteams zorgen voor eerste hulp en gezondheidszorg in de getroffen gebieden. Het Japanse Rode Kruis heeft nog geen buitenlandsehulp gevraagd. Wel werkt het Internationale Rode Kruis nauw samen met het Japanse Rode Kruis en andere plaatselijke Rode Kruisverenigingen om de situatie goed in de gaten te houden.

Tsunami-alarm

Na de tsunami in de Indische Oceaan in 2004 hebben de Rode Kruisverenigingen verschillende maatregelen genomen rond rampenparaatheid. In de regio rond Japan werden deze maatregelen onmiddellijk na de aardbeving en tsunami toegepast. Zo werd de evacuatie op de eilandengroep de Marianen afgekondigd via sms, televisie, radio en luidsprekers. De Cookeilanden verspreiden via vrijwilligers de boodschap tot evacuatie.

Enkele landen in de Stille Oceaan zouden al buiten gevaar zijn. Maar er zijn nog steeds tal van landen waar het tsunami-alarm van toepassing is, zoals in de Filippijnen en Indonesiƫ. Het Filippijnse en Indonesische Rode Kruis stuurden waarschuwingen uit om naar hoger gelegen gebieden te trekken.
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel