Rode Kruis steunt Malinese bevolking

Het Internationale Rode Kruis is bezorgd over de humanitaire situatie in noordelijk Mali. Mensen slaan massaal op de vlucht voor het geweld. Sommigen trekken naar buurlanden, zoals Mauritanië en Algerije. Anderen zoeken onderdak bij gastfamilies in andere delen van het land.


Het Rode Kruis in Mali registreerde ongeveer 455 intern ontheemden uit Konna en omgeving die onderdak zochten bij gastfamilies in de steden Mopti en Sévaré. Het Rode Kruis wil deze families zo goed mogelijk bijstaan in het verlenen van onderdak aan de vluchtelingen. Daarnaast blijft het Rode Kruis de situatie in noordelijk Mali op de voet opvolgen.

Verschillende gewonden worden verzorgd in de ziekenhuizen in Mopti en Gao. Het Rode Kruis levert een chirurg aan het hospitaal in Gao. Daarnaast volgt het Rode Kruis ook nauwlettend de arrestaties in de gaten en probeert het toegang te verkrijgen tot de gevangenissen.

Het Rode Kruis herinnert de strijdende partijen in het conflict aan het internationaal humanitair recht. Dit recht beschermt iedereen die niet (meer) deelneemt aan de vijandelijkheden en eist respect voor medisch personeel, materiaal en gebouwen. Alle strijdende partijen zijn verplicht om zich aan het internationaal humanitair recht te houden.

Het hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis gaf op 15 januari een interview over de situatie in Mali. Bekijk hier het filmpje (Franstalig).

Deel dit artikel