Rode Kruis tegen ondervoeding in Soedan


De Soedanese Rode Halve Maan, een zustervereniging van Rode Kruis-Vlaanderen, verleent al jarenlang hulp in opvangkampen voor intern ontheemden in Oost-Soedan.
Drie vrijwilligers van de Soedanese Rode Halve Maan getuigen.De kampen bevinden zich in de provincie Kassala, een onderontwikkeld gebied waarvan de bevolking al sinds 1984 geteisterd wordt door droogte, hongersnood en armoede. Bovendien kampt deze regio met de erfenis van jarenlang conflict: vernielde infrastructuur en basisvoorzieningen, grote aantallen ontheemden en een instroom van vluchtelingen uit buurland Eritrea.

Met de steun van Rode Kruis-Vlaanderen voert de Soedanese Rode Halve Maan een project uit in Kassala dat de acute ondervoeding wil tegengaan in de vluchtelingenkampen en de omliggende dorpen. Dat doet het onder andere door ondervoede kinderen en volwassenen op te sporen en door te verwijzen naar de hulpverlening, bijvoeding te voorzien en informatie te verspreiden over voeding en gezondheid.


Drie vrijwilligers van de Soedanese Rode Halve Maan getuigen


1305 soedan radia

Radia Abdulkadier

Assistant-voedingspecialist bij afdeling Kassala van de Soedanese Rode Halve Maan


"Ik leer nog elke dag bij over voeding. Het is fijn om te zien dat we met dit project zo'n groot verschil kunnen maken. Tot hier toe hebben we 150 vrouwen opgeleid via kookdemonstraties. Elke keer we koken, zijn de vrouwen heel dankbaar voor alle informatie. De meesten zijn vooral enthousiast over de oogst van hun tuin. Het is een bijzonder en onvergetelijk moment voor mij.
Ook nadat het project van Rode Kruis-Vlaanderen stopt, blijven mijn afdeling en ik ons inzetten voor de kwetsbare bewoners van de opvangkampen."1305 soedan mehaMeha

Assistant-voedingspecialist bij afdeling Kassala van de Soedanese Rode Halve Maan


"Ik ben blij dat ik me kan inzetten voor mijn gemeenschap, vooral voor de analfabeten van de Bejagemeenschap. Het leukste vind ik werken met kinderen en hun moeders. In mijn vrije tijd geef ik gezondheidseducatie over hygiëne aan vrouwen en discussieer met hen over genderproblematieken.

Het is fijn om de blije gezichten te zien van kinderen die door de bijvoeding herstellen van acute ondervoeding. Tijdens de kookdemonstraties praat ik graag over verschillende gezondheidsthema's en preventiemaatregelen de vrouwen thuis kunnen toepassen."


1305 soedan radia en bakitaBakita Ahmed Alhaj Ahmed Verpleegster/apotheekassistente


"Ik werk al sinds 2003 voor de Soedanese Rode Halve Maan. Ik ken de gemeenschap in Togley heel goed en zie de veranderingen die het project teweegbrengt. De mensen zijn meer open en waarderen onze hulpverlening meer. De kookdemonstraties en de tuin zijn nieuwe ideeën om vrouwen samen te brengen. Het is een manier om problemen met elkaar te bespreken en van elkaar te leren terwijl ze bezig zijn in de  tuin.

In mijn vrije tijd geef ik kookdemonstraties en praat ik over hoe men zijn omgeving kan schoonmaken en over hygiëne van het gezin."


Deel dit artikel