Rode Kruis veroordeelt dodelijke aanval op medewerkers

Het Internationale Rode Kruis is ontzet door de dood van een van zijn medewerkers in Mali. Een vrachtwagen met Rode Kruishulp werd op 30 maart aangevallen. Bij de aanval raakte ook een andere Rode Kruismedewerker gewond.

Het Rode Kruis veroordeelt de aanval en vraagt alle partijen van het conflict om humanitaire medewerkers te respecteren en te beschermen. "Het overlijden van onze collega en vriend Hamadoun is een grote schok", zegt Yasmine Praz Dessimoz, hoofd van de operaties in Noord- en West-Afrika. "Hij reed met een vrachtwagen van Gao naar Niamey, in buurland Niger, om er de broodnodige medische apparatuur in te zamelen voor het ziekenhuis in Gao. Zijn dood is niet alleen een verlies voor zijn familie en het Rode Kruis, maar het raakt ook de levens en welzijn van tienduizenden mensen."

Hamadoun werd vergezeld door een lid van het Malinese Rode Kruis ten tijde van de aanval. Deze raakte gewond, maar is nu stabiel. De precieze omstandigheden van het incident blijven onduidelijk, maar de vrachtwagen van het Rode Kruis droeg duidelijk het Rode Kruisembleem dat beschermd is onder het internationaal humanitair recht.

"De humanitaire situatie in het noorden van Mali is zorgwekkend en onze teams werken hard om de getroffen gemeenschappen te ondersteunen", zegt Yasmine Praz Dessimoz. "Maar het ICRC is bezorgd over de toename van geweld tegen hulpverleners, die hen verhindert hulp te bieden aan mensen in nood."
die hen is het voorkomen van te komen met de hulp van individuen en gemeenschappen in grote nood."

Het ICRC roept alle partijen van het conflict op om de burgerbevolking te beschermen en ervoor te zorgen dat humanitaire hulpverleners hun taken kunnen uitvoeren. Het Rode Kruisembleem moet worden gerespecteerd.

 

Deel dit artikel