Rode Kruishulp Oost-Oekraïne tijdelijk opgeschort door geweld

Rode Kruishulp Oost-Oekraïne tijdelijk opgeschort door geweld

De gevechten in het oostelijk deel van Oekraïne zijn weer opgelaaid. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) is ter plaatse, maar moest door de gevaarlijke situatie de humanitaire hulp tijdelijk opschorten.

Afgelopen weken kwamen verschillende burgers om het leven toen de stad Marioepol met raketten werd bestookt. Vlakbij de plaats Volnovakha kwamen burgers om toen een bus werd geraakt. Rondom de luchthaven van Donetsk vonden zware gevechten plaats. Ook buitenwijken van de stad kwamen bij de gevechten onder vuur.

Vanuit Donetsk vertelt ICRC-medewerker Joan Audierne hoe de escalatie van geweld de situatie voor burgers heeft verslechterd: "Delen van de stad zijn getroffen. Mensen kunnen zich niet in de stad voortbewegen, het is er heel gevaarlijk." Door de veiligheidssituatie ziet het ICRC-team zich genoodzaakt om haar geplande humanitaire activiteiten in de stad en langs de frontlinie tijdelijk op te schorten.

Humanitair recht

Het hoofd van de ICRC-delegatie in Oekraïne, Michel Masson, herinnert alle partijen eraan zich te houden aan het humanitair recht en zich te onthouden van aanvallen op burgers. "We benadrukken dat het verboden is om aanvallen te plegen zonder onderscheid te maken tussen mensen die wél aan de vijandelijkheden deelnemen en zij die dit niet doen." Hij noemt het busincident als een van de vele voorbeelden die wijzen op de onaanvaardbare situatie waarin gewone burgers zich bevinden.

Rode Kruishulp

De situatie voor de burgers in het oostelijk deel van de Oekraïne wordt verergerd door de strenge winter en het uitblijven van salarisbetalingen. In de regio van Donetsk en Lugansk hebben veel mensen hulp nodig. Tussen oktober 2014 en januari 2015, bracht het Internationale Rode Kruis op allerlei plekken eten, hygiëneartikelen, medische benodigdheden en dekens.

In samenwerking met het lokale Rode Kruis en lokale autoriteiten inventariseerden medewerkers waar de hulp het hardst nodig is. Ze richtten distributiepunten in en deelden bouwmaterialen en gereedschap uit aan de plaatselijke autoriteiten, zodat kapotte daken van huizen en openbare gebouwen gerepareerd konden worden. De Rode Kruisteams zullen de hulpverlening hervatten, zodra de situatie dit toelaat.

 

Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel