Rode Kruisvoorzitter bezoekt Zuid-Soedan

maurer

De voorzitter van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) Peter Maurer heeft zijn bezoek aan Zuid-Soedan afgerond. Hij sprak er onder andere met intern ontheemden, vrijwilligers van de Zuid-Soedanese Rode Kruisvereniging en medewerkers van het ICRC.

"Zuid-Soedan kampt met een zware crisis die de al moeilijke situatie waarin het jonge land verkeerde alleen maar verergert", zegt Maurer. "De noden zijn ontegensprekelijk zeer ernstig, al is de volle omvang nog niet bekend."

De ICRC-voorzitter was erg onder de indruk van ontmoetingen met intern ontheemden in Awerial. "Ik maakte kennis met een vrouw die haar huis moest verlaten en geen kans had om ook maar iets mee te nemen. Haar familie heeft nu dringend nood aan voedsel, water, onderdak en medische hulp."

In Juba vergaderde Maurer samen met de Zuid-Soedanese minister van Defensie, Kuol Manyang, de minister van Sociale Zaken en Humanitair Management, Awut Deng Achuil, en verantwoordelijken van het Zuid-Soedanese Rode Kruis.

Maurer bezocht ook de stad Bentiu en sprak met de directeur en medewerkers van het plaatselijke ziekenhuis. Het ICRC heeft een chirurgisch team naar dit ziekenhuis gestuurd die noodoperaties uitvoert. Toegang tot de gezondheidszorg blijft op dit moment een groot probleem. "Ik roep alle strijdende partijen op om geen burgers meer aan te vallen en een veilige doorgang te garanderen voor humanitaire organisaties", aldus Maurer.

Maurer is onder de indruk van het werk van het Zuid-Soedanese Rode Kruis. "In deze moeilijke situatie is de steun en medewerking van de vrijwilligers aan de ICRC-hulpverlening onontbeerlijk gebleken." Het ICRC verdeelt onder andere voedsel en andere hulpgoederen, verzorgt gewonden en levert medisch materiaal aan ziekenposten.
 
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel