Rwanda offert hoger onderwijs op voor beter basisonderwijs

In een poging om de millenniumdoelstelling te halen voor universeel basisonderwijs tegen 2015, heeft Rwanda beslist om geld weg te halen bij het hoger onderwijs. Duizenden studenten die afhankelijk zijn van een beurs vrezen dat ze hun studies zullen moeten stopzetten.

In 2009 gaf het Rwandese ministerie van Onderwijs voor 8,2 miljoen euro uit aan beurzen voor zo'n 27.000 studenten in het hoger onderwijs. De regering wil dat geld nu liever gebruiken om alle kinderen gratis basisonderwijste bieden: zes jaar in de lagere school en drie jaar secundair onderwijs.

Volgens Cedric Kavamahanga, student aan het Instituut voor Wetenschap en Technologie in Kigali, zullen veel van zijn medestudenten moeten stoppen met studeren.

Maar de Rwandese regering blijft erbij dat de nieuwe focus op het basisonderwijs de opofferingen in het hoger onderwijs waard is. "De beslissing om te besparen op de toelage voor universiteitsstudenten werd genomen nadat we zagen dat andere onderdelen van het onderwijssysteem achterop hinken", zegt minister van Onderwijs Charles Murigande.

De minister belooft dat het beurssysteem geleidelijk afgebouwd zal worden. Hij hoopt ook dat publieke en private universiteiten zelf beurzen in het leven zullen roepen, die ze kunnen financieren met geld uit onderzoek. Studenten kunnen ook een lening afsluiten die ze na hun studies terugbetalen.

Onderwijsdeskundigen vrezen echter voor de gevolgen van de beslissing. Op korte termijn kan Rwanda weliswaar een pak meer kinderen basisonderwijs garanderen, maar op lange termijn lukt het misschien niet in om een intellectuele elite te vormen die het land economische voorspoed kan brengen.

BRON:
IPS

Deel dit artikel