Schade op Masbate te wijten aan houtkap

filipijnen-schade-Masbate

Het pad van de superstorm Haiyan trok over het zuidelijk tipje van het eiland Samar en de noordelijke delen van achtereenvolgens de eilanden Leyte, Cebu, Panay en Palawan. Hij hield echter ook hevig huis in de projectgebieden van Bevrijde Wereld op het eiland Masbate. Deze liggen nochtans zo'n 100 kilometer ten noorden van het centrum van de storm. Hoe komt het dat de tyfoon daar zo veel schade aanrichtte, ondanks die afstand? 
Terwijl de partners van Bevrijde Wereld op Leyte en Panay veel slachtoffers en schade rapporteerden, bleef het dodenaantal  in de provincie Masbate gelukkig beperkt tot 4. Wel werden volgens een eerste raming van de provinciale overheid 1.300 huizen volledig vernield en ongeveer 8.900 huizen gedeeltelijk beschadigd. De schade aan de landbouw en de visserij wordt geraamd op ongeveer 4,3 miljoen euro.

In de huidige en voormalige projectgebieden van Bevrijde Wereld, Cawayan en Milagros, werden 22 huizen en een kinderdagverblijf volledig vernield. Er is gedeeltelijke schade aan ongeveer 450 huizen, 3 lagere scholen, een vormingscentrum, een coƶperatieve winkel en een demonstratieboerderij van de basisorganisaties.

De boeren hadden net rijst en mais geplant voor het nieuwe seizoen. Daar viel dan ook de grootste schade op te meten. Bij 788 gezinnen werd tot 70 % van de jonge plantjes vernietigd. Er moet zo snel mogelijk terug aangeplant worden. Want de komende maanden zal er (hopelijk) nog voldoende regen vallen voordat het droge seizoen begint.

De schade in Masbate is aanzienlijk zwaarder dan op andere plaatsen die even ver buiten het oog van de tyfoon liggen (de provincie Noord-Samar bijv.) "Dit heeft veel te maken met de geschiedenis van onze werkgebieden in Masbate," zegt Roger Camps, assistent-landenvertegenwoordiger van Bevrijde Wereld in de Filippijnen. "Tientallen jaren lang werd de streek geĆ«xploiteerd door de familie van voormalig dictator Marcos en daarna door lokale politici. Ze kapten massaal veel bossen om aan grootschalige veehouderij te doen. Dat maakte de lokale bevolking kwetsbaar. Doordat de bodem verarmde en er waterschaarste ontstond, kwam hun voedselproductie in het gedrang. Het verminderde ook hun weerbaarheid voor stormen. De natuurlijke bescherming door bomen viel immers weg. Ook ontstond er een tekort aan hout en andere natuurlijke constructiematerialen om een stevig huis te bouwen."

Deel dit artikel