“Schaf wetten af die hiv-besmettingen in de hand werken”

Regeringen moeten wetten afschaffen die de mensenrechten ondermijnen en daarmee de verspreiding van hiv/aids in de hand werken. Dit stellen de Internationale Rode Kruisfederatie en de International HIV/AIDS Alliance aan de vooravond van de algemene vergadering van de Verenigde Naties over aids.

“We komen op voor de mensen wiens stem zelden gehoord wordt”, zegt Bekele Geleta, secretaris-generaal van de Internationale Rode Kruisfederatie. “Prostituees, transseksuelen, homoseksuelen, drugsverslaafden,… lopen vaak het risico op een gevangenisstraf en geweld en krijgen moeilijk toegang tot de gezondheidszorg.”

Alvaro Bermejo, hoofd van de International HIV/AIDS Alliance, stelt dat verouderde vooroordelen, vaak in wetten verankerd, leiden tot het onderduiken van diegenen die net het meeste risico op besmetting lopen. “We steunen allemaal de strategie van UNAIDS die geen nieuwe besmettingen wil, geen aidsdoden en geen discriminatie – maar dit kan nooit zonder het aanpassen van stigmatiserende wetten”, aldus Berjemo.

Op dit moment debatteren regeringen in sommige landen over het verplicht bekendmaken van de positieve status van vrouwen en over het bestraffen van homoseksualiteit.  Dit soort wetten ondermijnen de hulpverlening rond hiv/aids.  Overheden moeten net proberen om stigmatisering, discriminatie en schending van mensenrechten te vermijden.

Tien jaar geleden kwam de algemene vergadering van de Verenigde Naties voor het eerst bijeen rond hiv/aids. Sindsdien is er veel vooruitgang geboekt: zes miljoen mensen worden op dit moment behandeld. Toch zijn er nog meer dan tien miljoen mensen wereldwijd die ook medicatie nodig hebben, maar geen toegang hebben.

Wereldwijd heeft maar 60% van de prostituees toegang tot condooms en hiv-testen. Meer dan 80% van alle landen behandelt de in totaal 15,9 miljoen drugsinjecterende gebruikers als misdadigers, waardoor ze in de illegaliteit terecht komen. 79 landen beschouwen homoseksuelen als misdadigers, waarvan 6 landen er de doodstraf voor geven.
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel