Schone Kleren Campagne schopt Benetton een geweten

actie skc bis benetton 16446184700 814af0219b z

Op 24 februari voerde Schone Kleren Campagne actie voor de Benettonwinkel in de Brusselse Nieuwstraat. De bekende slogan 'United colors of Benetton' werd voor de gelegenheid vervangen door 'United Victims of Benetton'.  De actievoerders eisen dat Benetton duidelijkheid schept over het bedrag dat ze zullen storten in het compensatiefonds voor de slachtoffers van de instorting van Rana Plaza in Bangladesh.

5 miljoen dollar gevraagd

Bij de instorting van het Rana Plazagebouw in Bangladesh in 2013 vielen 1.138 doden en minstens 2.000 gewonden. Meer dan een jaar geleden werd het Rana Plaza Compensatiefonds opgezet om geld in te zamelen voor de families van overledenen en slachtoffers, om hun medische kosten en hun inkomensverlies te vergoeden.De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) beheert het Fonds.

30 miljoen dollar (27 miljoen euro) was er nodig om alle slachtoffers te vergoeden. Er is nog altijd 9 miljoen dollar (8 miljoen euro) tekort. Alle merken die produceerden in Rana Plaza zouden moeten bijdragen naar draagkracht en de grootte van de bestellingen in Bangladesh en Rana Plaza.

Op basis daarvan is Benetton gevraagd om 5 miljoen doller (4.4 miljoen euro) bij te dragen. Een proportioneel bedrag, gezien de winsten die het bedrijf maakt. In 2013, het jaar waarin Rana Plaza instortte, maakte de eigenaar van de Benetton-Group 139 miljoen euro winst. Maar Benetton is het enige grote internationale merk dat nog niets heeft gestort.

united victims of benetton

Het bochtenwerk van Benetton

Na grote internationale druk, met onder andere een petitie van Avaaz met meer dan 1 miljoen handtekeningen, kondigde Benetton op 20 februari aan dat het een storting zal doen. Hoeveel en wanneer is niet duidelijk. Benetton beperkt zich tot de mededeling dat het bedrag voor 24 april bekend gemaakt zal worden.

De aankondiging van Benetton is voor de Schone Kleren Campagne geen reden om de geplande acties op te schorten.

Het bedrijf heeft sinds de instorting van Rana Plaza immers meermaals zijn communicatie aangepast. Eerst ontkende het bedrijf dat ze kledij lieten produceren in Rana Plaza. Pas nadat labels en bestelbonnen ontdekt werden onder het puin gaven ze toe dat er wel degelijk Benetton kledij werd geproduceerd.

Ook over hun bereidheid om een compensatie te betalen aan de slachtoffers was er lang onduidelijkheid: eerst sloten ze zich aan bij het Rana Plaza Arrangement die het Fonds beheert, daarna trokken ze zich weer terug. Vreemd voor een merk dat bekend is voor z'n reclamecampagnes die consumenten een geweten wil schoppen.

Over hun bereidheid om een compensatie te betalen aan de slachtoffers was er lang onduidelijkheid. Vreemd voor een merk dat bekend is voor z'n reclamecampagnes die consumenten een geweten wil schoppen.

Benetton schonk in 2013 een bedrag aan BRAC, een Bengaalse NGO voor noodhulp aan de slachtoffers. Ook dat bedrag wil Benetton niet bekend maken. Bovendien is een bijdrage aan een liefdadigheidsinstantie niet hetzelfde als een compensatie aan het Fonds, die de compensatiebedragen bepaalt op basis van internationaal erkende methodes.

Actie blijven voeren

De actievoerders in de Nieuwstraat eisen dat Benetton duidelijkheid schept over het bedrag dat ze zullen storten. Er is geen enkele reden om de vergoeding aan de slachtoffers nog langer uit te stellen. 5 miljoen dollar is de absolute ondergrens.

Schone Kleren Campagne zal actie blijven voeren tot de benodigde 30 miljoen dollar verzameld zijn, zodat de slachtoffers en hun families het bedrag waar ze recht op hebben, kunnen ontvangen. Ook andere merken zullen aangemoedigd worden om hun bijdrages te verhogen.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels