Situatie ziekenhuizen een ramp in Centraal-Afrikaanse Republiek

Een paar dagen na de zware gevechten die Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, teisterden, blijft de veiligheidssituatie ter plaatse moeilijk. Het lot van de gewonden is zorgwekkend."De gangen van het Gemeenschapsziekenhuis in Bangui stromen vol met gewonden. De dokters en verplegers kunnen de situatie nauwelijks aan", vertelt Bonaventure Bazirutwabo van het Rode Kruis na een bezoek aan het hospitaal. "Het is een regelrechte catastrofe. De gewonden nemen elke plek in en de zieken kunnen niet behandeld worden."

Eind maart werden er bijna 200 mensen die gewond raakten tijdens de gevechten opgenomen in de grote ziekenhuizen van de stad. Zo'n 40 wachten nog steeds op dringende chirurgie. De ziekenhuizen, net als de rest van de stad, hebben momenteel geen lopend water. Het elektriciteitsprobleem wordt op dit moment opgevangen via generatoren, maar de brandstof loopt ook op zijn laatste benen.

Omdat er onvoldoende stock is van medicijnen nemen de grote ziekenhuizen in Bangui geen nieuwe patiƫnten meer op. Het Rode Kruis leverde al 150 liter brandstof aan het Gemeenschapsziekenhuis, het grootste hospitaal in het centrum, waarmee het de generator nog even aan de praat kan houden.

"Het blijft moeilijk om ons veilig in de stad te verplaatsen", zegt Georgios Georgantas, Rode Kruisafgevaardigde in Bangui. "Er wordt jammer genoeg nog steeds geplunderd. We zijn vastbesloten om hulp te brengen naar iedereen die het nodig heeft, gewonden en medisch personeel inbegrepen. We doen al het mogelijke om ons doel te bereiken."

Vrijwilligers van Centraal-Afrikaanse Rode Kruisvereniging stonden eind maart bijna 400 mensen bij met eerste hulp of transport naar medische faciliteiten. Ook helpen ze de lichamen van overledenen begraven. Het Internationale Rode Kruis steunt de activiteiten van de vereniging met eerstehulpgoederen, brandstof en ontsmettingsmiddelen.
Rode Kruis-Vlaanderen DOOR:

Deel dit artikel