Somalië: noodhulp voor meer dan een miljoen mensen

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) breidt zijn noodhulpoperatie in Midden- en Zuid-Somalië uit om een extra 1,1 miljoen slachtoffers van de droogte en het conflict bij te staan. De organisatie zoekt daarvoor nog 67 miljoen Zwitserse frank aan fondsen, wat het totale budget voor de noodhulp in Somalië op 120 miljoen frank brengt (ruim 155 miljoen dollar).

"De situatie wordt steeds uitzichtlozer", zegt Jakob Kellenberger, voorzitter van het ICRC. "Honderdduizenden Somali's kampen met levensbedreigende water- en voedseltekorten." De situatie is het resultaat van 20 jaar gewapend conflict, de ergste droogte in zestig jaar, de hoge inflatie en de wereldwijde voedsel- en brandstofcrisis.

"Vooral in de centrale en zuidelijke regio's, waar slechts een beperkt aantal humanitaire organisaties aan de slag zijn, is de nood groot", aldus Kellenberger. "Ondanks de moeilijkheden om hulp te bieden in gebieden geteisterd door conflicten, laten we de mensen er niet in de steek. We hebben er vertrouwen in dat we hulp kunnen bieden in samenwerking met de Somalische Rode Halve Maanvereniging."

Het ICRC is actief in alle provincies in centraal en zuidelijk Somalië waar het grote hulpgoederenbedelingen uitvoert om mensen door de moeilijke periode te helpen, tot de volgende oogst in december. De voedselbedelingen richten zich in de eerste plaats op 49.000 ondervoede kinderen en 24.000 zwangere en borstvoeding gevende vrouwen. Sinds april heeft het ICRC huishoudartikelen verdeeld onder 250.000 mensen en 400.000 mensen zuiver water bezorgd.

De bedelingen van noodhulpgoederen is maar een aspect van de humanitaire hulp. Het Rode Kruis wil het levensonderhoud van de lokale bevolking veilig stellen en de boeren minder kwetsbaar maken voor extreme weersomstandigheden. Dat doet het onder andere door waterputten te installeren, irrigatieschema's op te stellen en infrastructuurprojecten uit te voeren.

Deel dit artikel